Collett vervoert twee transformatoren van 178 ton

Nieuws
15-04-2024 | Door Maarten van der Westen

Twee enorme transformatoren moesten van de haven van Tilbury naar een substation in Biggleswade, Bedfordshire. Collett &Sons Ltd nam de uitdaging aan en vervoerde beide transformatoren in een week tijd.

De transformatoren waren nodig om de capaciteit van het substation in Biggleswade uit te breiden, zodat meer huizen konden worden gebouwd. Elke transformator weegt 178 ton. Klein zijn ze ook niet: met 9 meter lang, 5,4 meter breed en 5 meter hoog passen ze niet zomaar op elke oplegger. Collett & Sons Ltd heeft echter het juiste materiaal: het transportbedrijf, dat al sinds 1928 bestaat, specialiseert zich in moeilijke en abnormale ladingen.

Collett zelf regelde ook het transport per schip naar Tilbury en het lossen van de transformatoren daar. De eerste werd direct op een brugtrailer geladen. Deze heeft een capaciteit van 250 ton. Met zowel een vierassige MAN zwaartransporttrekker met balastbak ervoor en erachter ontstond zo een enorme combinatie van niet minder dan 66 meter lang. De eindbestemming lag 121 kilometer verderop.

Het eerste transport vond plaats op een zondag. Uiteraard was de route zorgvuldig geïnspecteerd. Verkeersborden en lantaarnpalen die in de weg stonden, waren weggehaald. Het transport ging dwars door een aantal dorpjes. Zowel eigen begeleiders van Collett reden mee, als ook de lokale politie. Uiteindelijk werd de afstand van 121 kilometer in zo’n 8 uur afgelegd.

Op de eindbestemming stonden kranen van Collett staan om de transformator te lossen. De lege brugtrailer ging terug naar Tilbury voor de tweede transformator. Deze werd de zondag erna vervoerd. Bekijk hieronder foto's van dit spectaculaire transport.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
17-04-2018
Vosa_LR.jpg

Britse inspectie betrapt bijna 400 AdBlue fraudeurs

Van de 10.000 trucks die de Britse inspectie, de DVSA, de afgelopen tijd heeft gecontroleerd, werd…
Nieuws
14-07-2016
eurotunnel-truck.jpg

Grote parkeerplaats gepland aan Britse kant Kanaaltunnel

De Britten willen af van de files op de M20. Daarom komt er volgend jaar al een grote parkeerplaats…
Nieuws
11-11-2020
Lawrence_David.jpg

Britten starten test met 48 ton GVW

Het gaat om intermodaal transport, maar toch: na de Duitsers, overwegen nu ook de Britten om het GVW te verhogen. Trucks…