DAF XG+ met 660 pk voor Australië

Nieuws
18-05-2023 | Door Iep van der Meer

De geruchten deden al langer de ronde maar het is een feit: DAF presenteert tijdens de Brisbane Truck Show de XG+ met 660 pk! De nieuwe generatie van DAF beleeft zijn primeur op deze truckshow, en het klapstuk is de nieuwe, 15 liter krachtbron.

De MX15 motor zoals Paccar hem gedoopt heeft is in feite de nieuwe Cummins 15 liter motor. Deze krachtbron levert 660 pk en een koppel van 3260 Nm. Volgens onze bronnen bij DAF is de truck uitsluitend bedoeld voor de Australische markt en komt deze uitvoering niet naar Europa. De reden daarvoor zijn de strenge Europese VECTO regels. Merken die al zo'n zware motor voeren moeten een CO2 verlaging aantonen, met als ijkpunt 2019. Nu zo'n krachtbron presenteren in Europa zou voor DAF betekenen dat ze achteruit gaan in die verplichte VECTO score. 

Euro 6

Voor de Australische markt is het extra vermogen ideaal, want ze rijden daar onder zware omstandigheden met lange en zware combinaties. Bovendien is de Cummins krachtbron in dat deel van de wereld een hele bekende motor, waardoor service onderweg eenvoudig is. Voor Europa zou de 660 pk uitvoering ook welkom zijn, met name in Scandinavië. Daar nemen de maximale gewichten toe door de inzet van lange combinaties. Toch lijkt DAF die markt in Europa niet te gaan bedienen, hoewel de Cummins wel degelijk een Euro 6 motor is. Vanaf november volgend jaar wordt die emissienorm namelijk verplicht in Australië en de nieuwe DAF XG+ 660 komt pas volgend jaar op de weg. 

Ruime cabine

Met de nieuwe XG+ cabine zal DAF hoge ogen kunnen scoren in Australië, Ze zijn daar wat ruimte gewend, en een merk als Volvo maakte zelfs een verlengde cabine voor de Australische markt. Tot nu toe zag je in Australië DAF trucks vooral in de distributie en met B-Double combinaties maar met 660 pk lijkt ook de toepassing van zo'n DAF als 'prime mover' voor roadtrains mogelijk te worden. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
24-07-2018
DAF-Trucks-Harry-_Wolters-DAF-Trucks-President.jpg

Harry Wolters is de nieuwe baas bij DAF Trucks

Bij Paccar, en dus ook bij DAF Trucks schuiven ze met topmannen. Preston Feight, de huidige algemeen directeur…
Nieuws
08-05-2017
Twan_Slegers_van_Friedi_Slegers_Transport.jpg

Slegers Helmond schakelt over op DAF

DAF krijgt een steeds prominenter aandeel in het wagenpark van Friedi Slegers Transport in Helmond. Eind april leverde…
Nieuws
27-12-2016
Jongeneel-1.jpg

12 DAF trucks voor Jongeneel Transport

Het zestig jaar jonge Jongeneel Transport heeft 12 nieuwe DAF trucks van de types CF en XF in gebruik genomen. De…