Nieuws
15-04-2019 | Door Tim de Jong

Tijdens een bijeenkomst met de vakpers liet DAF Trucks weten dat de markt voor vrachtwagens in Nederland stevig afkoelt. Er worden duidelijk minder trucks geregistreerd dan in dezelfde periode van vorig jaar. Tussen verkopen en registraties zit volgens DAF een half jaar verschil. Dalende registraties zijn in jaren niet voorgekomen. Eerder al zagen we dat DAF de productie heeft teruggeschroefd.

Volgens DAF lopen de registraties in het segment boven zestien ton, het belangrijkste segment, met zes procent terug. DAF hield aan het begin van dit jaar rekening met een teruggang van 2 à 3 procent. Volgens marketingmanager Arno Scheffer zou je denken dat het wagenpark na jarenlange stijgende verkopen flink is verjongd, maar volgens hem is dat niet helemaal zo. "Uit onze cijfers blijkt dat er nog altijd relatief veel trucks rond rijden met een Euro 3 of Euro 5 kwalificatie", zegt hij. Dit zijn dus trucks van minstens zeven jaar oud.

Scheffer zegt dat in het lichte segment de terugloop nog veel ernstiger is. "Omdat dit een klein segment is, vertekenen de cijfers al gauw. Puur naar cijfers gekeken, scheelt het 20%." Met 'een klein segment' bedoelt Scheffer dat het om slechts 1200 trucks gaat.  "Inmiddels is DAF ook in dit segment marktleider," zegt hij.

DAF heeft in het zware segment naar eigen zeggen een aandeel van 33%, iets meer dan het was. DAF zegt dat Scania de tweede plek voor zich opeist in ons land.  In Europa is DAF volgens Scheffer marktleider in het trekkersegment. In de totale Europese markt zou DAF een marktaandeel hebben van 16,6%, en daarmee net Volvo van de tweede plaats stoten. Mercedes-Benz is onveranderd de grootste in Europa.  Volgens Scheffer is DAF inmiddels marktleider in acht Europese landen, waaronder Polen, het Verenigd Koninkrijk en Hongarije.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
17-04-2019
DAF_omhoog.jpg

DAF schroeft productie weer terug

Voor de tweede keer  binnen een maand  tijd, heeft DAF de truckproductie verlaagd. Daarbij verliezen honderden uitzendkrachten…
Nieuws
01-02-2017
Paccarlineup.jpg

DAF groeit, Paccar krimpt (een beetje)

Het gaat goed bij DAF Trucks, en ook moederbedrijf Paccar blijft successen scoren. Al 78 jaar op rij wist dit bedrijf…
Nieuws
20-06-2020
IEP_3792-1400.jpg

DAF: Ontslagen blijven uit

Na alle berichten over massa ontslagen bij grote truckmerken peilden we de toestand bij DAF Trucks. Daar blijkt het in vergelijking…