Daimler Trucks beëindigt samenwerking met Kamaz

Nieuws
28-02-2022 | Door Iep van der Meer

Volgens Duitse media loopt de joint venture van Daimler Trucks met Kamaz op zijn einde. Daimler Trucks zou geen enkele truck meer willen produceren met Kamaz en stopt onmiddelijk met de levering van componenten en onderdelen.

Daimler Trucks, het moederbedrijf van Mercedes-Benz Trucks, werkt al meer dan tien jaar samen met Kamaz. Vorig jaar werd de 25.000 ste truck geproduceerd in de gezamenlijke fabriek in Naberezhyne Chelny, maar die productie komt nu krakend tot stilstand. De Russische inval in Oekraïne heeft er namelijk voor gezorgd dat Daimler Trucks de samenwerking direct heeft stilgezet tot nader orde. De situatie wordt nauwgezet gevolgd en Daimler Truck volgt alle maatregelen van de Duitse overheid en de EU. 

Daimler Truck leverde overigens alleen civiele truckcomponenten en de samenwerking betrof geen militaire voertuigen maar complete trucks en cabines voor de Kamaz trucks. De nieuwe generatie trucks van Kamaz is voorzien van Mercedes cabines en zelfs de Kamaz rallytrucks rijden inmiddels met de Actros cabine. Daimler Trucks is naar eigen zeggen verbijsterd door het militaire geweld in Oekraïne en het lijden van de bevolking en het bedrijf maakt zich ernstig zorgen over de vrede in Europa. 

Daimler Trucks zeg in een statement dat het bedrijf voor een vreedzame wereldwijde samenwerking staat. ,,Wij wijzen categorisch iedere vorm van militair geweld af'' aldus het bedrijf. Daimler Trucks is overigens voor bijna de helft eigenaar van Kamaz Trucks, hofleverancier van het Russische leger. Het merendeel van de aandelen is in handen van de Russische overheid en een aantal staatsbanken.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
21-03-2023
kamaz_k5_po_sankcjach

Kamaz kopieert Cummins en gaat door

Kamaz had tot voor de oorlog in de Oekraïne een vruchtbare samenwerking met Daimler Trucks. Met het uitbreken van de…
Nieuws
19-05-2021
Actros_H2_test_LR.jpg

Mercedes start tests met Actros op waterstof

Daimler Trucks, het moederbedrijf van Mercedes, richt zich bij de elektrificatie van zijn trucks voor het…
Nieuws
12-07-2021
GCA_Nederland_voegt_twaalf_Mercedes-Benz_Actrossen_toe_aan_haar_vloot.jpg

Twaalf Mercedes Actros trucks voor GCA

Tanktransportbedrijf GCA Nederland, een dochter van de Franse Group Charles Andre (GCA), heeft twaalf nieuwe Mercedes-Benz…