Nieuws
27-08-2019 | Door Iep van der Meer

Voor wie denkt dat alles alleen nog maar Rasta, McDonalds en Pizza Hut is langs de weg, er zijn nog steeds bijzondere restaurantjes. Neem nou De Blauwe Tent. Die vind je aan de afslag Reduzum van de N354 tussen Sneek en Leeuwarden. In deze meer dan honderd jaar oude uitspanning kun je prima eten en drinken, als het maar alcoholvrij is. De naam ‘Blauwe Tent’ heeft namelijk alles te maken met de ‘Blauwe Knoop’’.

 

De Nederlandse Vereniging tot afschaffing van alcoholhoudende dranken was een organisatie van geheel onthouders. In de volksmond werd deze organisatie ‘De Blauwe Knoop’ genoemd. De politiek linkse Dominee Boers die in Reduzum stond gaf in 1911 de aanzet tot de oprichting van ‘De Blauwe Tent’. Hij zag wat voor leed alcohol aanrichtte in veel gezinnen en hij was een fanatiek voorvechter voor de drooglegging. De Blauwe Tent moest dan ook een alcoholvrije uitspanning worden voor reizigers en uiteraard voor de dorpsgenoten. Aanvankelijk was het een tent die ieder weekend weer in elkaar gezet werd door vrijwilligers.

Dominee Boers organiseerde in Reduzum ook feestavonden voor zijn vereniging tegen de alcohol en bij die gelegenheden wapperde er een blauwe vlag op de kerk. Overigens was de strijd niet alleen tegen alcohol, ook roken was uit den boze. Op de feestavonden werd er vooral chocolademelk gedronken, soms wel zestig liter! Ook de linkse SDAP vrienden mengden zich graag onder de alcoholvrije dorpelingen uit Reduzum. Rood en blauw ging in dit tijd prima met elkaar om!

De Blauwe Tent was uniek in zijn soort in Nederland en kreeg zowaar bestaansrecht. In de jaren dertig werd er een vaste uitbaatster aangesteld. Het tijdelijke tentje had toen al plaats gemaakt voor een houten gebouwtje. Een gebouwtje wat er nog steeds staat en wat ook nog steeds functioneert als wegrestaurant. Sinds 1957 valt het restaurantje onder de stichting SOV kantines, en dat staat voor Snelverkeer Onthouders Vereniging. En inderdaad, je kunt er nog steeds dagelijks terecht tussen 7.00 uur en 19.00 uur voor een hapje of een drankje, als er maar geen alcohol in zit. En ja, je kunt je vrachtwagen voor de deur parkeren.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
05-09-2020
IEP_0850-1400.jpg

Trucktour Sudwest Fryslan: Geslaagd evenement!

Vandaag werd in Bosward de Trucktour Sud West Fryslan georganiseerd. Voor het eerst sinds lange tijd reed…
Nieuws
15-03-2020
rakett2.jpg

De lijst groeit! Wegrestaurants staan klaar voor de chauffeur!

Het besluit om de horeca te sluiten werd een half uur voor de officiële lockdown afgekondigd…
Nieuws
01-11-2016
Napoleon-5.jpg

Napoleon de dupe van afsluiting Merwedebrug

De veelbesproken afsluiting van de Merwedebrug in de A27 kost niet alleen het wegtransport handen vol geld.…