Langste etappe ooit bij Africa Race

Nieuws
05-01-2018 | Door Alex Miedema

De vierde etappe van de Africa Eco Race was de langste uit haar historie: 497 kilometers stenen met een toefje zand, tussen Assa en Fort Chacal in Marokko. Gerard de Rooy won, net als alle vorige dagen, met grote overmacht bij de trucks. Het begin van de etappe ging het echter niet van harte. De special stage startte direct na het bivak, wat voor De Rooy inhield dat hij met het ontbijt net achter de kiezen direct vol aan de bak moest. Dat ontbijt kwam er echter tot drie keer toe aan de verkeerde kant weer uit. Bij een volgende etappe die vanuit het bivak start, staat Gerard dus wat eerder op om vroeg te ontbijten.

Wuf van Ginkel is de etappe vandaag niet gestart, maar heeft de tijd gebruikt om de motor van zijn Iveco weer te repareren. Morgen kan hij als het goed is gewoon weer starten. Eigenlijk is het raar dat dat kan natuurlijk, maar zo kan het team de nieuwe truck wel optimaal testen. 

Elisabete Jacinto, tot vandaag titelkandidaat en de enige vrouwelijke coureur bij de trucks, is de special stage vandaag ook al niet gestart, maar is over de weg naar het volgende bivak gegaan. Het differentieel van haar vooras was kapot, vandaag is er gezocht om nieuwe onderdelen. Ook andere teams deden het noodgedwongen rustig aan deze dag, zodat er uiteindelijk maar 10 trucks gestart zijn. 

Aad van Velsen stapte bij de finish met een grote grijns uit zijn blauwe GINAF: "Ik heb vijfhonderd kilometer in de rotzooi zitten stuiteren. Prachtig toch!?"

Johan Elfrink en zijn Mercedes-Benz Zetros deden vandaag ook weer goed mee: "Het ging gladjes vandaag. De auto ging goed. We zijn buiten de problemen gebleven, er is niks kapot gegaan. Of, nou ja, niets waardoor we stil moesten staan, we hebben wel een dingetje van het bandenaflaatsysteem er af gereden. 

Bij Jan van de Laar zat er wel een pechduivel in de cabine. “We zaten er lekker in, maar toen brak er rechts een bladveer. We hebben een noodreparatie gedaan en dat ging best snel. Met een half uurtje waren we weer aan het rijden.” Maar doordat hij minder risico kon en wilde nemen verloor de Bestenaar toch veel tijd. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
04-01-2018
1btaerleg4.jpg

Stuiteren over stenen in derde etappe Africa Race

De deelnemers van de Africa Eco Race moesten vandaag 421 kilometer afleggen tussen Agdal en Assa, in…
Nieuws
08-01-2018
unnamed_11.jpg

Eco Race in Mauretanië aangekomen

Vandaag was de eerste rally in Mauretanië, maar helaas alsnog niet een erg geschikte etappe voor de trucks. 
Nieuws
10-01-2018
unnamed_22.jpg

Dag vol kamelengras in de Africa Race

De Nederlandse truckers in de Africa Eco Race hebben nog maar weinig duinen gezien.