Denen treden op tegen 48 uur rust in cabine

Nieuws
16-09-2023 | Door Iep van der Meer

De Deense autoriteiten hebben op Padborg vorig weekend gecontroleerd op cabinekamperen tijdens de 48 uur weekendrust. Dat mag niet, maar handhaving wordt door andere landen maar mondjesmaat uitgevoerd.

In totaal werden 50 chauffeurs beboet voor het in de cabine doorbrengen van de weekendrust. Dat leidde tot voor meer dan 200.000 euro aan boetes. De meeste chauffeurs hadden al snel in de gaten dat ze gecontroleerd werden, maar de controle verliep rustig volgens de Deense politie. Alle chauffeurs waren buitenlanders, dus geen Denen. Wel waren drie trucks van Deense transporteurs.

De boete voor het in de cabine doorbrengen van de wekelijkse rusttijd bedraagt 350 Euro voor de chauffeur en 2700 Euro voor het transportbedrijf. De meeste boetes werden meteen betaald, maar sommige trucks zijn in beslag genomen door de politie totdat de boete is overgemaakt.

Over de wetgeving kunnen we lang discussiëren, maar als zo’n wet er éénmaal is dan moet daar ook op gehandhaafd worden. De Denen nemen hiermee het voortouw, en met name de inbeslagname van voertuigen zal vervoerders aan het denken zetten.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
06-12-2017
Weekendrust_nunspeet_LR.jpg

Kamer akkoord met handhaving weekendrust

Ons parlement is akkoord gegaan met het handhaven op het verbod van 45 uurs weekendrust in de cabine. Een motie…
Nieuws
13-07-2018
Inspectie4_LR.jpg

45-uurs weekendrust: ILT bekeurt 103 chauffeurs

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in het eerste half jaar van dit jaar 103 boetes uitgeschreven…
Nieuws
26-02-2018
Weekendrust_nunspeet_LR.jpg

Inspectie controleert in het weekend: 47 boetes uitgedeeld

De Inspectie heeft afgelopen weekend controles  uitgevoerd onder chauffeurs die op een parking…