Nieuws
02-04-2024 | Door Maarten van der Westen

Onder het grootste geheim trok Mercedes-Benz eventjes geleden het doek van de nieuwe Actros L. De dieselvrachtwagen voor de lange afstand krijgt dezelfde cabine als de elektrische eActros 600.

Het was overigens niet een heel grote verrassing dat de Actros L dezelfde cabine krijgt als de eActros 600. Wel wordt het even wennen om de futuristische cabine zonder echte grille op de weg te zien. Tussen alle andere modellen gaat de nieuwe Actros L zeker opvallen. Gelukkig koos Mercedes-Benz voor de introductie niet dezelfde witte kleur als bij de eActros. Daar was namelijk veel kritiek op: velen vergeleken het uiterlijk van de eActros 600 met een wasmachine. In de mintgroene kleur van de nieuwe Mercedes-Benz Actros L komt het ontwerp een stuk beter uit.

Langere cabine

Met de nieuwe Actros L maakt Mercedes-Benz gebruik van de nieuwe Europese regels, die langere cabines toestaan. De Actros L is namelijk 8 centimeter langer. Helaas merk je daar als chauffeur weinig van. Net zoals bij de Volvo FH Aero blijft het gedeelte voor de chauffeur nagenoeg hetzelfde. Wel krijgt de Actros L een boller front, wat beter is voor de aerodynamica. Dit bespaart zo’n 3% aan brandstof, volgens Mercedes-Benz.

Het is vooral de bumper die verder naar voren steekt. Hierin schuilen de opvallend grote koplampen. Een vergelijking met de Ford F-Max ligt hierdoor op de loer. Optioneel kun je moderne matrix-LED koplampen bestellen, die een dynamisch lichtbeeld geven in de nacht. De verschillen tussen de cabine van de Actros L en de eActros 600 zijn erg klein en vooral praktisch van aard. Zo zijn de zijfenders anders, omdat de dieselversie een uitlaat heeft en de elektrische een laadpoort. Ook de luchtinlaat is anders. Verder is de cabine gelijk.

Alleen topmodellen

Onderhuids verandert er niet heel veel aan de Mercedes-Benz Actros L. De dieselmotor is verder verbeterd, waardoor nog eens 4% bespaart wordt. De veiligheidssystemen zijn ook beter geworden. Zo kijkt de afstandsradar nog verder vooruit en houdt de vrachtwagen verkeer in de andere rijbanen beter in de gaten. Nieuwe software voor het multimedia-scherm volgt pas volgend jaar. Zoals we gewend zijn, komt de Actros L in drie cabinevarianten: Stream, Big of Giga Space. De Actros L is voorzien van camera’s in plaats van spiegels, maar gewone spiegels zijn nog wel te krijgen.

De nieuwe cabine is alleen voor de Mercedes-Benz Actros L en de eActros 600, dus de topmodellen. Andere versies van de Actros, zoals de Actros F, behouden voorlopig de cabine die we kennen. Ook speciale versies van de Actros L, zoals de Actros SLT voor het zwaartransport, behouden de oude cabine. Vanaf april kan de nieuwe Actros L met zijn futuristische cabine worden besteld. In december start de productie. Volgend jaar dus gaan we deze bijzondere vrachtwagen dus in groten getale zien rijden – elektrisch en op diesel.

26121-24DT056_038 (960 x 720) copy

New Mercedes-Benz Actros L