Dit zijn de 3 populairste pick-ups van Nederland

Nieuws
13-02-2024 | Door Iep van der Meer

De populariteit van pick-ups neemt in Nederland de afgelopen jaren behoorlijk toe. Hoewel het nog altijd maar om een paar duizend nieuwe modellen per jaar gaat, zijn pick-ups duidelijk in trek. Hier bekijken we de drie populairste pick-ups van dit moment.

Dodge Ram

De Dodge Ram (ook wel ‘Ram pick-up’ genoemd) is in Nederland sinds jaar en dag heer en meester onder de pick-ups. Het robuuste, krachtige en vooral heel erg grote bakbeest is ook in 2023 weer met afstand het best verkochte model in zijn klasse. De drie varianten van de Ram (1500/2500/3500) zijn samen goed voor ongeveer dubbel zoveel verkopen als de dichtstbijzijnde concurrent. 

Sterker, de Ram pick-up is in zijn eentje verantwoordelijk voor bijna de helft van alle pick-up verkopen in Nederland. Dit ondanks zijn Amerikaanse proporties; de Ram is minimaal 5,81 meter lang. Aan spierkracht heeft de Ram geen gebrek. Men heeft de keuze uit een V6 diesel met meer dan 600 Nm koppel of een gruwelijke Hemi V8 met 395 pk. En dan hebben we het nog niet eens over de supercharged modellen. 

Ford Ranger

Ford timmert in Europa heerlijk aan de weg met de Ranger. Het merk concludeerde dat de in de Verenigde Staten razend populaire F-150 hier niet aan de man te brengen was en kwam prompt met een compact model om dit probleem op te lossen. Als klein broertje van de F-150 – al 46 jaar lang de best verkochte pick-up in Amerika – weet de Ranger qua verkoopcijfers al enkele jaren op rij de tweede positie te veroveren. 

De uitstekende bouwkwaliteit, het ingetogen formaat en de relatief zuinige motoren zijn redenen voor zijn succes. De Ford Ranger (Single, Super en Double Cab) is onder meer verkrijgbaar met een 2.0 EcoBlue dieselmotor die 1 op 12 haalt en in stoere uitvoeringen zoals de Wildtrak en Raptor. Laatstgenoemde is zonder meer het huzarenstuk, zeker als je de 292 pk sterke 3.0 benzinemotor aan de haak slaat. 

Toyota Hilux

Het mag geen verrassing heten dat Toyota terugkeert in dit lijstje. De Japanse autofabrikant wordt geroemd om haar fenomenale bouwkwaliteit en die reputatie is deels te danken aan de terreinauto’s die het merk heeft uitgebracht. Net als de wereldberoemde Land Cruiser is de Hilux pick-up nagenoeg onverwoestbaar en daarom nog altijd zeer in trek bij… uh… mensen uit alle lagen van de samenleving. 

De onvernietigbare aard van de Hilux hebben ze Top Gear flink op de proef gesteld. Hoe dan ook: voor de Hilux is in Nederland zeker animo. De pick-up is in 2023 meer dan 100 keer over de toonbank gegaan. Je kunt hem krijgen als Enkele, Xtra of Dubbele Cabine en met een 2.4 of 2.8 dieselmotor. Vierwielaandrijving is eigenlijk de standaard, maar eventueel is er ook een achterwielaangedreven variant. 

Wat zijn de alternatieven?

Het is best opvallend dat de concurrentie niet mee kan liften op het succes van de Ram pick-up. Giganten als de Chevrolet Silverado, Ford F-150 en Toyota Tundra worden in Nederland maar mondjesmaat verkocht, terwijl er jaarlijks ongeveer tweeduizend nieuwe pick-ups op kenteken worden gezet. Meer interesse is er in modellen als de Isuzu D-Max en Nissan Navara. De Volkswagen Amarok was lange tijd een favoriet, maar die tijden zijn vervlogen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
25-10-2016
MB1-1400.jpg

Mercedes X-Class pickup

Ok, het is geen BIGtruck maar wel degelijk wat ze in de USA een 'pickup truck' noemen, deze nieuwe Mercedes X-Class. Vanavond werd…
Nieuws
09-03-2020
PL2008_1-1400.jpg

Poolse Tarpan pickup

Heb je ooit gehoord van het automerk Tarpan? Ik ook niet, totdat ik er bijna over struikelde bij de fabriek van Volkswagen in het…
Nieuws
30-03-2018
29573274_1837751539579170_3433557434220409345_n.jpg

Volkswagen toont full size pickup concept

Tijdens de New York Auto Show toont Volkswagen de Atlas Tanoak Pickup. Het gaat hier om een zogenaamde full size…