Één afstandsbediening voor kraan èn truck

Nieuws
05-11-2019 | Door Tim de Jong

Roos Kunststof Rijplaten Verhuur uit Den Haag heeft een Volvo FMX 460 8x2 tridem met autolaadkraan in gebruik genomen. De truck en de autolaadkraan kunnen met één afstandsbediening worden bediend.

Het is volgens de importeur de eerste Volvo in Nederland die deze mogelijkheid heeft. De multifunctionele afstandbediening werd uitgedacht door de dealer, de kraanleverancier en Drimote. De Volvo FMX 8x2 met open laadbak en zeventien tonmeter autolaadkraan wordt ingezet voor het transport en het leggen van kunststof rijplaten. Die worden verhuurd aan onder meer bouwbedrijven, hoveniers, schildersbedrijven, verhuurders van hoogwerkers, gemeenten en organisatoren van evenementen.

“De kunststof rijplaten moeten naadloos op elkaar aansluiten en dus is het zaak om ze nauwkeurig te leggen”, vertelt mede-eigenaar Bas van Nierop. “Bij het uitleggen van de rijplaten moest de chauffeur voorheen met twee verschillende afstandsbedieningen werken als hij naast de truck stond. Eén om de kraan te bedienen en één om de truck naar voren of achteren te kunnen verplaatsen. Om het werk voor de chauffeur te vereenvoudigen, wilden wij graag de bediening van de truck en de kraan samenbrengen in één afstandsbediening.” De oplossing is volledig CE-gecertificeerd.

“We werken er nu enige tijd mee en de ervaring is ronduit positief”, vertelt Van Nierop. “Deze oplossing komt met name van pas bij het leggen van rijplaten voor evenementen. Dat gaat vaak om grote oppervlakken. Om de twee of drie rijplaten moet de truck weer worden verplaatst. Dat alles nu met één afstandsbediening kan worden gedaan, maakt niet alleen het werk voor de chauffeur eenvoudiger, maar leidt er ook toe dat werkzaamheden sneller kunnen worden uitgevoerd en de productiviteit omhoog gaat.”

Veiligheid

Om de veiligheid tijdens het werk te waarborgen, is een aantal veiligheidssystemen aangebracht. Een objectdetectiesensor houdt de voorkant van de truck in de gaten en activeert onmiddellijk de rem als er iets in de weg staat. Verder remt de Volvo direct als de communicatie tussen afstandsbediening en ontvanger wordt onderbroken en is er een noodstopknop geïnstalleerd.

Volvo Dynamic Steering

De Volvo FMX is onder meer voorzien van het elektronisch geregelde stuurbekrachtigingssysteem Volvo Dynamic Steering en de I-Shift-versnellingsbak, geoptimaliseerd met speciale off road software voor betere terreinvaardigheid. Verder dragen de elektro-hydraulisch gestuurde voorloop- en naloopas bij aan optimale manoeuvreerbaarheid. Het tridem-concept zorgt bovendien voor een optimale aslastverdeling.

Bekijk ook het korte filmpje!

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-02-2022
Jovetra_Valkenburg_ZH-001.jpg

Twee Volvo’s FH met laadkraan voor Jongeneel

Jongeneel Transport heeft twee nieuwe Volvo’s FH 500 10x4 met autolaadkraan in gebruik genomen voor het transport…
Nieuws
16-11-2016
Hemmen2.jpg

Stoere FMX met hydraulische vooras voor Hemmen BV

Aannemer en wegenbouwer Hemmen BV uit Nieuw Dordrecht heeft een stoere Volvo FMX op de weg gezet. 
Nieuws
12-12-2016
Prins2.jpg

49 tons af-fabriek Volvo voor Prins transport

Prins Transport heeft met de nieuwe Volvo FMX 10x4 Tag-XL een regelrechte primeur in huis. Het is namelijk…