Een wel heel complete DAF XF Super Space Cab

Nieuws
29-03-2016 | Door Iep van der Meer

Voor de Engelse cabinetest 2016 namen we een wel heel compleet uitgeruste DAF XF Super Space Cab mee naar de overkant. 

DAF wilde er zeker van zijn dat het nieuwste model aan deze test deel zou nemen en vroeg BIGtruck om de truck mee te nemen naar de overkant. Aangezien ze in Eindhoven werkelijk niks aan het toeval overlieten werd dat een bijzonder comfortabel reisje. 

Voor de cabinetest is eigenlijk alleen een trekker nodig maar we gaan natuurlijk niet zo’n stuk rijden met een losse trekker. Dat rijdt namelijk minder lekker en bovendien ziet het er op de foto’s niet uit. We pikken de oranje XF ‘2015 edition’ Super Space Cab met 460 pk op in Eindhoven waar we zonder al te veel plichtplegingen vertrekken. Deze truck is voorzien van alle opties die ze maar kunnen verzinnen in Eindhoven. De meeste systemen aan boord kennen we al en voor de rest is er een enorm boekwerk aan documentatie aan boord. Dat zou dus goed moeten komen. We rijden door een drukke avondspits richting Hoek van Holland waar we met de Stena Line de overtocht maken. Normaal gesproken zouden we de tunnel nemen maar daar hebben we even geen trek in. Na alle verhalen over immigranten die de spiegels er af slaan voordat ze op de trailer klimmen, laat maar. 

Buitenhut 

Op de boot worden we naar het bovendek verwezen en dat betekent even klimmen voor onze DAF. De combinatie is beladen met ballast tot exact veertig ton en dat merk je dan toch een beetje. We parkeren op dek zeven en lopen vervolgens naar de oranje lift. Dat lijkt een vrij zinloos detail maar als je ooit verdwaald bent geweest op zo’n veerboot dan weet je hoe belangrijk dit soort informatie is. Bij de receptiebalie krijgen we een keurige hut toegewezen, mét een raampje zelfs! In de hut vinden we goede bedden, een keurige douche en zelfs een tv toestel. Niks mis mee, en alles keurig schoon en werkend. Ook het diner aan boord valt helemaal niet tegen bij Stena Line. Kortom, een aanrader deze overtocht! En nee, we werden niet gesponsord door Stena Line. 

Vroeg dag 

Het enige nadeel van de overtocht naar Harwich is het moment van aankomst. We worden rond vier uur in de ochtend gewekt door de intercom en dat is wel heel erg vroeg. Wat ons betreft had die boot best nog even mogen dobberen, maar wij hebben dan ook geen haast. Voor de collega’s die diep het Verenigd Koninkrijk in moeten is de vroege aankomst natuurlijk mooi meegenomen. Die kunnen nog heel wat doen vandaag en sommigen zullen vanavond al weer de reis terug maken. Voor ons geldt dat allemaal niet. Onze grootste zorg is nu het bereiken van de eindbestemming Nuneaton met een schone truck. Wassen kan niet op de Mira testbaan, en daarom rijden we naar de DAF dealer in Leicester.  Meteen vanaf de boot worden we door verschillende grote borden gewaarschuwd om vooral links te rijden. Dat helpt wel ja, en nadat we de spiegels aan de rechterkant optimaal hebben afgesteld voor de Engelse rotondes wagen we het er maar op. Onderweg verbazen we ons over de Britse gewoonte om nog steeds veel harder te rijden dan wij gewend zijn. Daarbij is het niet alleen dat de topsnelheid hoger ligt, ze lijken ook veel harder door een bocht te kunnen daar in Engeland. Met rare, in onze ogen veel te hoge opleggers gieren ze fluitend de bochten door en meestal gaat dat nog goed ook. Onderweg stop ik even bij zo’n oude caravan langs de weg voor een broodje hamburger en een cola. Niet omdat ik honger heb, maar gewoon omdat het een beetje zo hoort. De hygiëne in dit soort uitspanningen is vaak uiterst dubieus maar toch heeft het altijd wel wat. Het voedsel smaakt er niet minder om, al blijkt dit weer van dat voer wat niet verteerd maar vergist wordt.. 

Audio-navigatie 

Ford & Slater is de naam van de grootste DAF dealer in de UK, en dat zou je niet zeggen als je de vestiging ziet. Het lijkt op een middelgrote dealer die wat vreemd gesitueerd is in een woonwijk. Eénmaal achter het pand blijkt dat hier een enorm aantal DAF trucks klaar staat voor aflevering. Hele rijen trucks worden hier geprepareerd voor grote vloten. Midden tussen al die nieuwe trucks van dat alles halen we de hogedrukspuit over onze XF. Echt heel vuil is hij niet maar toch glimt alles net wat mooier na de wasbeurt. Voor de foto’s wil je dat alles er superstrak bijstaat en nu glimmen de Alcoa’s als kwamen ze net uit de doos. Na het schoonmaken vindt de ingebouwde navigatieunit probleemloos de eindbestemming, de Mira testbaan. Die ‘Truck navigation radio’ zoals DAF hem noemt is een dubbel-din navigatie en audiounit. Dit eigen DAF systeem blijkt een regelrecht aanradertje. Het apparaat laat zich heel eenvoudig bedienen en heeft een prima navigatiesysteem. Je kunt zelfs hoogte en gewicht van de combinatie instellen. Verder is het gewoon een hele puike autoradio die in ons geval verbonden is met een stelletje hele mooie speakers. Het klinkt in ieder geval als een dijk! 

Stofzuiger 

Het laatste stukje naar Nuneaton is zo afgelegd en hier maken we een studie van wat we eigenlijk allemaal aan boord hebben. Eerst die standkachel maar eens aan, maar dat wordt al een kleine studie. We hebben namelijk een model dat ook het motorblok verwarmt. Bij dat type komt de warme lucht door de originele gaten in het dashboard maar dan moet de aanjager wel op standje één staan. Ook moet de verwarmingsknop op rood staan, anders werkt het niet. Na wat gestudeer in het boekje en een telefoontje naar Eindhoven wordt het echter heerlijk warm aan boord. Eens even kijken wat we verder allemaal voor verwennerij hebben. Een kluisje bijvoorbeeld en een magnetron, uiteraard een koelkast en een standairco in het dakluik. Verder is er een tv toestel met digitenne gemonteerd die waarachtig keurig de BBC kanalen weet te vinden! Als we onze studie voortzetten blijkt er onder het bed zelfs een stofzuiger ingebouwd te zijn! Het moet niet gekker worden.. 

Verbeteringen 

Die avond overpeinzen we ons ritje en de verwennerij in de DAF Space Cab. Is dit dan de perfecte cabine? Is er voor DAF chauffeurs dan niks meer te wensen? Gelegen op het brede bed met de afstandsbediening van de tv in de linker- en een biertje in de rechterhand zou je het bijna gaan geloven. Toch is er altijd ruimte voor verbeteringen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een draaistoel voor de bijrijder, of een tafeltje voor ontbijt- of voor de laptop? En dan die verlichting in het interieur, daar ontbreken nog steeds de geavanceerde dimmers zoals andere merken die soms hebben. Ook een aantal instellingen zijn wat minder voor de hand liggend. Als je bijvoorbeeld de standkachel vergeet uit te doen bij het bed dan kun je daar al rijdend niks meer aan doen. De knop op het dashboard werkt namelijk niet in dat geval. Dat betekent dus echt even stoppen. Een ander minpuntje wat we ontdekken bij het rijden in donker is de reflectie van het dashboard in de linker zijruit. Dat is dermate ernstig dat de onderste spiegel eigenlijk geen functie heeft in donker. Desalnietemin scoort de DAF hoge ogen in de grote cabinetest, maar daar lees je volgende maand meer over in BIGtruck online magazine!

De complete cabinetest vind je ">hier!

Iep van der Meer

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
24-07-2018
DAF-Trucks-Harry-_Wolters-DAF-Trucks-President.jpg

Harry Wolters is de nieuwe baas bij DAF Trucks

Bij Paccar, en dus ook bij DAF Trucks schuiven ze met topmannen. Preston Feight, de huidige algemeen directeur…
Nieuws
08-05-2017
Twan_Slegers_van_Friedi_Slegers_Transport.jpg

Slegers Helmond schakelt over op DAF

DAF krijgt een steeds prominenter aandeel in het wagenpark van Friedi Slegers Transport in Helmond. Eind april leverde…
Nieuws
27-12-2016
Jongeneel-1.jpg

12 DAF trucks voor Jongeneel Transport

Het zestig jaar jonge Jongeneel Transport heeft 12 nieuwe DAF trucks van de types CF en XF in gebruik genomen. De…