Eerste rij-impressie met de nieuwe Citan

Nieuws
23-10-2021 | Door Tim de Jong

Mercedes-Benz lost na bijna tien jaar de Citan af met: De nieuwe Citan! De huidige Citan werd gebouwd op basis van de toen al bekende Renault Kangoo maar bij de nieuwe Citan is daar geen sprake meer van. De nieuwe generatie werd volgens Mercedes gezamenlijk ontwikkeld en de invloed van Mercedes-Benz in het nieuwe ontwerp is duidelijk zichtbaar. De kleine besteller ziet er dan ook onmiskenbaar uit als een echte Mercedes, en zo voelt het ook, maar rijdt het ook als een Mercedes? Wij zochten het uit in Hamburg tijdens een eerste rij-impressie.

De Citan betekende tien jaar geleden de eerste stap in het lichte segment voor Mercedes. Afgezien van de min of meer geflopte Vaneo grijs kenteken versie begon het bij het merk met de ster altijd met de Vito, met daar boven de Sprinter en naar boven toe een complete lijn zware bedrijfswagens. De eerste Citan heeft het merk geen windeieren gelegd. Vanaf de introductie was de Citan populair en hoewel hij iets duurder was dan de Kangoo wist Mercedes Renault voorbij te streven met een marktaandeel van 10% in de hoogtijdagen. Dat was een bevestiging van het idee dat een complete lijn bedrijfswagens van licht tot zwaar goed werkt. Ieder transportbedrijf heeft wel zo’n kleine besteller, maar ook bedrijven in het grondverzet hebben vaak hele vloten van die auto’s. Als je dan voor de bestelwagens en de trucks toch al klant bent bij de Mercedes dealer dan is het handig als je daar ook de kleine bestelwagens kunt aanschaffen.

Zes airbags

Deze bestelwagen is uit alle hoeken duidelijk herkenbaar als een Mercedes en ook het interieur is geheel in lijn met dat van de andere voertuigen van dit merk. De afwerking is keurig en de door ons gereden Pro uitvoering was overladen met opties. Toch is de Citan ook standaard al behoorlijk aangekleed, met onder meer zes airbags! Verder is er Hill Start Assist, ESP en de zijwind assistent die we kennen van zijn grotere broers Vito en Sprinter. Verder is er de spoorassistent die ingrijpt in de besturing als dat nodig is. ACC met file-assistent en snelheidsherkenning is ook leverbaar op de Citan.

Hé Mercedes!

Centraal op het dashboard is er een groot touch-screen met MBUX en de digitale services van Mercedes me. Net als de Sprinter en de personenwagenmodellen van Mercedes-Benz kan de nieuwe Citan als optie worden uitgerust met het intuïtief bedienbare en zelflerende infotainmentsysteem MBUX (Mercedes ‑Benz User Experience). Met zijn zelflerende software, displays met hoge resolutie en fraaie graphics heeft de Citan alle moderne zaken aan boord die we kennen uit de duurdere personenwagens van dit merk. Alles werkt spraakgestuurd en na het aanroepen van het systeem met ‘Hé Mercedes’ doet de computer wat er gevraagd wordt, bijvoorbeeld navigeren.

Volgend jaar ook elektrisch

De aandrijflijnen leent Mercedes van Renault. Er zijn drie 1460 cc dieselversies en een 1332 cc benzinemotor leverbaar met vermogens uiteenlopend van 75 tot 131 pk. Volgend jaar komt daar nog een volledig elektrische versie bij. Wij rijden met de 112 CDI met 116 pk. Daarmee is het de krachtigste diesel. Een automatische transmissie is nog niet leverbaar, maar ook die komt volgend jaar. Dat betekent dat we een soepel schakelende 6- versnellingsbak moeten bedienen. Dat is geen enkel probleem, want de motor heeft zoveel souplesse dat hij erg vergevingsgezind is.

De portieren gaan opvallend ver open voor een snelle instap en het meubilair zit comfortabel. Misschien heeft Mercedes hier zelfs wel iets te veel zijn best gedaan, want de relatief dikke rugleuning zorgt er in combinatie met het tussenschot voor dat lange bestuurders niet heel veel ruimte hebben. Een probleem wat overigens vaker voorkomt in deze klasse. Verder zit alles op de juiste plek in de auto. De Citan laat zich vlot door het Hamburgse stadsverkeer rijden. De dode hoek assistent doet zijn werk met verlichte driehoekjes in de spiegels. Als de richtingaanwijzer aan gaat als er iets in de weg zit dan klinkt er een signaal. Het weggedrag is voorbeeldig en in de cabine heerst rust. De dieselmotor is hoorbaar, maar nooit irritant. Het dashboard is prima afleesbaar en ziet er, zeker in combinatie met het multifunctionele dashboard goed uit.

Opbergvakken vinden we op het dashboard in een afsluitbaar vak. Ook is er een dashboardkastje en een soort sleuf bovenop het dashboard waar papieren hun plek vinden. Verder zijn er deurvakken met bekerhouders, een aflegmogelijkheid voor klein spul en zelfs een draadloze telefoon oplader. Tussen de stoelen is een bak die ook als armsteuntje fungeert. Voor zaken die wel mee moeten maar die minder vaak nodig zijn is er een groot vak tegen het plafond aangebracht. Dat is handig, maar het is wel typisch een plek waar je dingen vergeet uit te halen.

Standaard is er rechts een schuifdeur, links is dat een optie. De laadvloer in de korte uitvoering is 180 cm lang, maar er komt nog een uitvoering met een langere wielbasis. In dat geval zijn de schuifdeuren ook groter volgens Mercedes. Verder zijn er zes sjorogen aangebracht op de vloer die een hogere belasting aan kunnen dan voorheen. In de zijwanden zijn er nog eens zes punten voor ladingzekering aangebracht. Het laadvermogen bedraagt 780 kilo, het trekgewicht van de Citan is 1,5 ton geremd.

" width="477" height="317" />