Elektrische Volvo’s maken geluidjes

Nieuws
27-05-2021 | Door Tim de Jong

Om de verkeersveiligheid te verbeteren, heeft Volvo Trucks een waarschuwingssysteem met geluiden ontwikkeld voor zijn elektrische voertuigen. Het door Volvo ontworpen alarm verhoogt volgens het merk de veiligheid door voetgangers, fietsers en andere weggebruikers bewust te maken van naderende trucks, die anders vrijwel geluidloos zouden zijn. “Tegelijkertijd zijn de geluiden ontworpen om aangenaam en onopvallend te zijn, zowel voor de bestuurder als voor anderen in de buurt.”

Vanaf 1 juli 2021 moeten alle nieuwe elektrische voertuigen in de EU een bepaald geluidsniveau produceren bij snelheden onder en tot en met 20 km/u. Het vereiste geluidsniveau is afhankelijk van de snelheid en wordt hoger naarmate de snelheid toeneemt. Bij een snelheid tot en met 20 km/u moet dat minimaal 56 decibel zijn. Als het voertuig te stil is, moet een extern akoestisch voertuigwaarschuwingssysteem (AVAS) worden toegevoegd.

“We zijn erg blij met deze nieuwe wetgeving”, zegt Volvo. “Als kind hebben we geleerd om niet alleen te vertrouwen op wat we zien, maar ook op wat we horen in het verkeer. Soms zelfs zo erg dat we niet eens kijken voordat we een straat oversteken! Met ons nieuwe waarschuwingssysteem willen we ervoor zorgen dat voetgangers en fietsers merken dat ze dicht bij onze elektrische vrachtwagens komen”, legt Anna Wrige Berling van Volvo uit.

Vier verschillende geluiden

Het waarschuwingssysteem voor elektrische trucks bestaat uit vier verschillende geluiden die informeren over wat de truck doet: vooruitrijden, stationair draaien, achteruitrijden, optrekken. Geluiden variëren in intensiteit, afhankelijk van de snelheid van de truck en zullen tijdens acceleratie en afremmen in frequentie wijzigen.

Bekijk en beluister het filmpje!

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
11-12-2019
1860x1050_electric-concept-trucks_image-1.jpg

Volvo toont nieuwe FM maar dan elektrisch!

Volvo presenteerde deze week nieuwe zware elektrische trucks voor zware distributie en bouwtransport. Dat is…
Nieuws
20-04-2021
volvo-trucks-elektrische-trucks-fh-fm-fmx.jpg

Van alle Volvo's een elektrische variant in 2022

Volvo biedt vanaf volgend jaar van al zijn truckvarianten een vol-elektrische versie aan. De eerste trucks…
Nieuws
11-06-2020
VlotLogisticsJun2020_1.jpg

Vlot Logistics met vol-elektrische combinatie de weg op

Een elektrische truck inclusief een elektrisch aangedreven autolaadkraan met 50 ton GVW. Zo’n emissievrije…