Elektrische Volvo voor Combex Bouwlogistiek

Nieuws
24-02-2022 | Door Iep van der Meer

Volvo Trucks is erg actief met elektrische trucks en complete serie zware trucks kan inmiddels elektrisch besteld worden. Combex Bouwlogistiek heeft dat inmiddels gedaan. Dit bedrijf wil beton vervoeren met een Volvo FMX Electric 6x2 trekker.

Combex besloot tot deze investering in een batterij-elektrische truck toen Volvo dat mogelijk maakte, door nu ook elektrische trucks op de weg te zetten voor zwaardere toepassingen. Combex wil hiermee samen met IJB Groep een nieuwe stap zetten in de beperking van uitstoot van schadelijke stoffen binnen de bouwlogistiek. 

De elektrische Volvo FMX 6x2 trekker zal door Combex worden ingezet voor het vervoer van heipalen en andere prefab funderingsproducten. De inzet van de Volvo FMX Electric is onderdeel van het partnership tussen Combex en IJB Groep, specialist in de productie van prefab betonproducten. De dedicated Volvo FMX 6x2 Electric gaat rijden vanaf de productielocaties van IJB Groep in Lemmer, Kampen en Lelystad en in een straal van 150 kilometer rond de fabriek zijn vracht vervoeren.

Geen compromis

Voorwaarde van Combex was dat de inzet van een elektrische truck gelijk zou zijn aan die van een diesel aangedreven vrachtwagen. “Met de actieradius van de Volvo FMX Electric blijken we een groot deel van het leveringsgebied te kunnen bedienen. Dit maakt de inzet gelijk aan die van een truck op diesel. Dat was echt een voorwaarde voor ons. De inzet moet gelijk zijn wat betreft mogelijkheden met minimale aanpassingen aan de dagelijkse operatie, zowel op de fabriek als ook voor de vervoerder”, verklaart Frank van Kerkhof, Algemeen Directeur bij Combex. 

Het opladen wordt verzorgd door laadfaciliteiten voor AC-laden op het terrein van IJB Groep. Ook wordt daar een snellaadstation gerealiseerd voor DC-laden. Tijdens een van de verplichte rustpauzes van de chauffeur kan de truck worden bijgeladen waarmee de totale actieradius toeneemt en de vrachtwagen voldoende kilometers kan maken voor de dagelijkse inzet.  

Duurzaamheid moet haalbaar zijn

Duurzaamheid is in de bouwsector een steeds hardere eis, maar moet wel haalbaar zijn. “Wij willen natuurlijk een actieve bijdrage leveren aan de transitie waar de (bouw-)vervoersector voor staat. Het moet echter wel uitvoerbaar zijn. Wij denken dat met de specificaties van de nieuwe Volvo FMX Electric het moment is gekomen dat de truck past in de dagelijkse inzet en daarmee een significante reductie van uitstoot genereert. Door dit project in het partnership met IJB Groep aan te gaan, is het een passend en haalbaar concept”, besluit Frank van Kerkhof.

Eind 2022 geleverd

De elektrische Volvo FMX 6x2 trekker is inmiddels besteld, maar de aflevering zal niet voor het einde van dit jaar plaatsvinden. Vandaar dat je ook geen foto bij dit artikel ziet maar een photoshop afbeelding. Overigens is het niet vreemd dat die truck dan pas komt, want ook voor diesel trucks gelden momenteel levertijden tot in 2023.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
12-04-2018
FL_CALMHOUR_FINALV_01-1400.jpg

Elektrische Volvo FL onthuld

Volvo komt met een elektrische versie van de FL. De volledig elektrische truck is geschikt voor distributie, maar bijvoorbeeld…
Nieuws
14-12-2017
Thor-ET-One-01.jpg

Frankenstein-achtige elektrische truck uit VS

Na de Nikola en de Tesla, en natuurlijk de elektrische truck van Cummins, komt er wederom een spectaculair…
Nieuws
02-10-2019
DAF-CF-Electric-voor-Tinie-Manders-Transport-1-800x450.jpg

ING: Elektrische trucks in 2028 goedkoper dan diesels

Het Nederlandse wegvervoer staat voor een ingrijpende transitie. Vanaf 2025 worden 30 tot 40 stedelijke…