Vakbond FNV en Stichting VNB hebben een rapport en een samenvattende film gepubliceerd waarin wantoestanden in het Europese wegtransport worden getoond, die betrekking hebben op de automotive sector. Bijna tegelijkertijd publiceerde De Groene eerder deze week een artikel met een soortgelijke conclusie. "Het businessmodel is de wet ontduiken."
De Groene Amsterdammer voerde het onderzoek voorafgaand aan het artikel niet zelf uit. Het deed dit in een collectief dat Investigate Europe heet. Dit is een team van negen journalisten uit acht Europese landen. Zij hebben de ondernemingen die in hun artikel en in de film van het FNV voorkomen om weerwoord maar de een wilde dit niet en de ander zei van niks te weten.
Eindeloos uitbesteden
Makkelijk gezegd, en hier raken we een kernpunt van de uitbuiting. Sommige bedrijven organiseren hun werk zodanig, dat het tot twee keer toe of meer wordt uitbesteed aan derden. Dit lijkt een basisvoorwaarde voor de bedrijven. In de fil;m van het FNV wordt Waberer's als voorbeeld gesteld. Dit bedrijf bestaat uit talrijke kleine bedrijfjes. Dat heeft veel voordelen: Wil een chauffeur iets, dan kan hij eindeloos van het kastje naar de muur worden gestuurd. We geven Waberer's als voorbeeld, maar het geldt ook voor de genoemde Nederlandse bedrijven. Ook dat laat de film zien.
Valse documenten
Triest is dat er valse minimumloonverklaringen worden mee gegeven. Europa doet er met de bonden alles aan om tot een 'level playing field' te komen, gelijk loon voor gelijk werk. Maar de film laat een Tsjechische chauffeur zien die net welke minimumloonverklaring je ook wilt, op verzoek laat zien. Noem maar een land. Op al die verklaringen staat dat zijn maandloon van 500 euro, zijn weekloon is. Hij lacht er ongemakkelijk bij.
Haal je kaart uit je tacho!
Een andere chauffeur verklaart dat hij tijdens de 45 uurs weekendrust, die hij altijd in de cabine doorbrengt, wat verboden is, zij kaart uit de tacho moet halen, op straffe van een boete. Van zijn werkgever dus.
Het ziet er naar uit dat het FNV en De Groene gelijk hebben en dat de auto-industrie zijn broodnodige onderdelen voor een appel en een ei laat vervoeren door sociaal ontwrichte mede-burgers die trucks besturen die niet allemaal in acceptabele technische staat zijn.
En het rijbewijs? Code 95?
Op de dag dat al deze ellende naar buiten komt, stuurt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een persbericht uit over negen Filipijnse chauffeurs, die naar een veilige locatie zijn overgebracht. Zij zijn 'mogelijk' langdurig uitgebuit en bedreigd door hun werkgever. Ook hier weer een geval van de wet ontduiken als businessmodel. Zowel voor genoemde misstanden als voor de Filipijnen vraagt BIGtruck zich af: Hoe zit het met de rijbewijzen van deze chauffeurs? Hebben ze netjes Code 95 erop staan? Hoe veilig is het Europese wegverkeer?
Bekijk de film en " target="_blank" rel="noopener noreferrer">klik hier voor het artikel in De Groene.