FNV wint in zaak nachttoeslag

Nieuws
09-05-2018 | Door Tim de Jong

Ook de allerhoogste rechter in Nederland, de Hoge Raad, geeft FNV gelijk in een principiële zaak over wegtransport. De cao-tekst is duidelijk: werkgevers moeten chauffeurs toeslag betalen voor ééndaagse nachtritten. Hiermee komt er volgens FNV een einde aan een jarenlange procedure. Daarin hadden de kantonrechter in 2015 en het Gerechtshof Amsterdam begin 2017 de FNV ook al gelijk gegeven.

In de procedure ging het om de vraag vanaf wanneer een werknemer recht heeft op de toeslag voor ééndaagse nachtritten. In de cao voor het beroepsgoederenvervoer over de weg staat dat een werknemer over de diensturen tussen 20.00 en 04.00 uur bij ééndaagse nachtritten recht heeft op een toeslag van €2,66 bruto per uur. Werkgevers wilden deze toeslag alleen aan de werknemer betalen als die ook na 24.00 uur aan het werk was, omdat er anders volgens hen geen sprake was van een nachtrit. FNV stelde zich op het standpunt dat de werknemer al direct vanaf 20.00 uur recht had op de toeslag voor ééndaagse nachtritten en heeft daarin nu dus opnieuw gelijk gekregen van de rechter.

Willem Dijkhuizen, bestuurder FNV Transport & Logistiek: ‘Dit is een mooie en terechte overwinning voor werknemers in de sector Transport & Logistiek.’

Jelske van Dijk, Stichting VNB, het cao-nalevingsorgaan van FNV Transport & Logistiek: ‘Met deze uitspraak in de hand gaan wij bij verschillende bedrijven in de sector alsnog de toeslag claimen waar werknemers al die tijd al recht op hadden. Voor werknemers kan dit een mooie nabetaling betekenen.’

Overigens is sinds 1 juli 2017 de Toeslag eendaagse nachtritten in de cao vervangen door de Toeslagenmatrix. De Toeslagenmatrix schrijft voor dat werknemers bij ééndaagse nachtritten voor de diensturen van maandag tot en met vrijdag gelegen tussen 21.00 uur en 05.00 uur een toeslag krijgen van 19% op het uurloon.

Chauffeurstoekomst

Stichting Chauffeurstoekomst Samen Sterk zegt dat een toeslag gewoon loon is.  Loon kun je tot 5 jaar terug vorderen. Dat geldt dus ook voor deze toeslag. Vraag aan je werkgever deze toeslag alsnog te betalen. Wil hij dat niet dan kun je dit over de afgelopen 5 jaar vorderen. Het is wel van belang dat je je loonstroken over de periode waarover je claimt, kunt overleggen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
10-01-2017
Nacht1.jpg

Rechter: Nachttoeslag geldt ook voor 12 uur.

Als je na acht uur s'avonds onderweg bent dan heb je recht op de toeslag voor eendaagse nachtritten, ook al…
Nieuws
13-10-2020
Euser3_LR.jpg

Koninklijke Euser zet MAN TGL in voor dag- en nachtdienst

Bij Koninklijke Euser betwijfelen ze of de motoren van deze nieuw aangeschafte MAN TGL trucks…