Ford Big Red: Super Eco Combi uit 1964

Nieuws
08-04-2020 | Door Iep van der Meer

De zoektocht naar efficiënter en duurzamer wegtransport is niet nieuw. Sinds de beginjaren van de auto- en truck industrie is er al gezocht naar meer laadvermogen, minder brandstofverbruik en meer comfort. Zoals je misschien wel weet begon het zelfs met elektrische auto’s, maar daar kwamen later benzine, stoom en diesel voor terug. Toch werd er ook in de jaren zestig al getest met turbinemotoren en zelfs met dubbele opleggers!

Ford Trucks was ooit een grote speler in, met name Amerika, maar ook in Europa en in de rest van de wereld deed Ford goed mee op het gebied van trucks. In de USA was Ford een full line merk met alles vanaf pickup trucks via bestelwagens, lichte delivery trucks en zelfs zware trucks voor de lange afstand. In 1964 presenteerde Ford Trucks tijdens de wereldtentoonstelling in New York de experimentele Big Red gasturbine truck met twee trailers. In bijgaand filmpje schetst Ford de wereld in die tijd vanuit een Amerikaans perspectief. Al in de jaren zestig zag Ford in dat er een efficiënter transportsysteem moest komen wat meer mee kon nemen met minder brandstof. Bovendien zette Ford met de Big Red een nieuwe standaard neer voor chauffeurscomfort. In de ruime cabine bevond zich zelfs een compleet keukenblok!

Ford’s Big Red was, geheel volgens Amerikaanse gewoonte een 6x4 trekker maar daar hield de vergelijking met alles wat daar rond reed wel op. In tegenstelling tot de gemiddelde Amerikaan was het namelijk een frontstuur cabine die zich op grote hoogte boven het wegdek bevond. De deur was achter de vooras aangebracht en als je die open deed dan kwam er automatisch een ladder naar buiten. De voorruit was gedeeld, panoramisch en vooral enorm. De chauffeur had erg veel zicht, zelfs vlak voor de truck door de diep doorlopende raampartij. Het dashboard stond op een zuil vrij in de ruimte. Opvallend is dat de geveerde stoelen al voorzien waren van veiligheidsgordels en hoofdsteunen. De achterkant van de cabine was zodanig afgerond dat de trailer er in bochten vlak langs draaide. Daardoor kon er korter gekoppeld worden wat beter is voor de stroomlijn. De trailers waren voorzien van in wide-spread opgestelde assen.

De eerste Ford turbinemotor werd al in 1925 ontwikkeld door Henry Ford zelf. Sindsdien waren Ford ingenieurs geïnteresseerd in gasturbines. In Big Red stond de 705 Gasturbine motor. In de luchtvaartindustrie worden die motoren nog steeds toegepast maar in voertuigen bleek dit type motor niet heel succesvol. De achterkant van de cabine was zodanig afgerond dat de trailer er in bochten vlak langs draaide. Daardoor kon er korter gekoppeld worden wat beter is voor de stroomlijn. De trailers waren voorzien van in wide-spread opgestelde assen. De tweede trailer was gekoppeld aan een tandemas dolly. De lengte van de indrukwekkende combinatie viel met ruim 29 meter wel mee overigens.

Bekijk ook het filmpje even voor unieke beelden uit die tijd!

 

 

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
25-02-2022
Snipper_V8_770.jpg

Houtsnipper-combi van 98 ton met een dikke V8 ervoor

In de strijd om minder CO2 uitstoot en een duurzamere wereld schakelt de industrie al over naar elektrische-…
Nieuws
12-12-2019
Super-EcoCombi-1000x500-c.jpg

Deze bedrijven doen mee met de Super Eco Combi

Inmiddels komt er meer informatie vrij over de Super Eco Combi, de combinatie die bestaat uit twee trailers…
Nieuws
27-05-2021
Ewals_Duo_Trailer_LR.jpg

Super Eco Combi mag de weg niet op

Een trekker die twee volwaardige trailers trekt, een zogeheten Super Eco Combi, komt voorlopig niet voor een ontheffing…