Fraaie Scania met indrukwekkende kraan voor BDS-Harlingen

Nieuws
17-10-2019 | Door Iep van der Meer

BDS in Harlingen heeft een nieuwe Scania R500 8x2 met een indrukwekkende Palfinger autolaadkraan in gebruik genomen. De truck wordt onder meer ingezet voor maritieme calamiteiten in het noordelijk kustgebied, inclusief de wadden. De truck werd geleverd door Rinsma Scania uit Berlikum.

Met het fantastische spuitwerk van Cranen en het ontwerp van MW Designs is het een opvallende auto geworden, die nieuwe van BDS. Eigenaar André Borsch wilde iets speciaals en over de kleurstelling en het ontwerp heeft hij een hele leuke samenwerking gehad met MW Designs. Het resultaat mag gezien worden en het fraaie spuitwerk beperkt zich niet tot de cabine alleen. Ook de bijzonder fraaie opbouw van VDA in Zoeterwoude mag gezien worden. Bij dat bedrijf werd ook de zware Palfinger autolaadkraan opgebouwd. Een machine met 110 Ton/meter capaciteit en een bereik van 22 meter. Met Jib is dat zelfs 36 meter. De Scania is overigens voorzien van zowel een vangmuil koppeling als een opleggerschotel onder de afneembare laadbak. Daardoor kan de truck multifunctioneel worden ingezet.

De zware Palfinger PK110002-SH autolaadkraan weegt zelf al negen ton, reden voor de toepassing van twee negen tons voorassen onder de Scania. Van de vier assen zijn er drie sturend uitgevoerd waardoor het een bijzonder wendbaar voertuig is. Het chassis van de Scania werd aan de voorzijde voorzien van twee stempels waardoor de autolaadkraan rondom kan worden ingezet.

Berging en onderhoud

BDS is al sinds 1990 actief als maritiem dienstverlener voor berging, havenwerkzaamheden en het onderhoud aan maritieme installaties. Ook het beheersen en opruimen van olielekkages op zee is een specialiteit van BDS. Met name de laatste jaren zit de groei er behoorlijk in bij het bedrijf. Met vier zeewaardige schepen, twee zware vrachtwagens en 17 medewerkers verzorgt BDS in opdracht van Rijkswaterstaat het gehele noordelijke kustgebied, van Delfzijl tot aan Den Helder. Daarnaast verricht BDS nog een aantal havendiensten zoals het laden en lossen van schepen en vrachtwagens.

Alles zelf in de hand

Een mooi voorbeeld van de inzet van BDS was de ramp met het containerschip Zoe boven de waddeneilanden. BDS werd daar ingezet met om tientallen containers en allerlei aangespoeld afval te bergen. Eigenaar André Borsch: ,,Dat was een enorme klus en daar zijn we eigenlijk nog steeds mee bezig. We hebben zelfs een speciale machine ontwikkeld om de kleine kunststof korreltjes uit het zand te zeven op de stranden’’. De vloot van BDS loopt uiteen van schepen en bestelwagens tot trucks. André: ,,Wij hebben nu vier eigen schepen en verschillende voertuigen waaronder één truck met autolaadkraan. Die bleek in de praktijk vaak te licht waardoor we dan moesten inhuren. Wij willen echter alles zelf in de hand hebben en niet afhankelijk zijn, vandaar de investering in deze nieuwe Scania met de zware autolaadkraan. Daarmee zijn we bijvoorbeeld in staat om onze eigen containerized units veilig op schepen te laden’’.

Scania hart

Dat de nieuwe truck een Scania werd is geen toeval. Eigenaar André Borsch heeft namelijk een warm hart voor dit merk, en ooit werkte hij zelfs voor Scania dealer Rinsma. ,,Ik wist precies wat ik wilde en bij Rinsma begrepen ze dat heel goed. Zij hebben het gehele proces van de opbouw begeleid en dat heeft geleid tot dit fraaie resultaat’’. Het spectaculaire spuitwerk werd uitgevoerd door Cranen terwijl MW Designs in Schijndel het ontwerp en het special paint werk voor zijn rekening nam.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
26-02-2018
28166607_130743541085394_4581713747691241787_n.jpg

Scania S450 met autolaadkraan voor Bremer Burum

Transportbedrijf Bremer uit Burum heeft een fraaie Scania S450 met een zware HMF autolaadkraan in gebruik…
Nieuws
17-03-2022
FBS_Scania_Maters_2.jpg

Scania met zware kraan voor ITM Maters Huissen

ITM Maters uit Huissen heeft een nieuwe Scania met een 100 ton/meter autolaadkraan in gebruik genomen. De…
Nieuws
25-02-2016
Rouwmaat1.jpg

Scania 8x4 voor Rouwmaat

Rouwmaat heeft een Scania R410 8x4 met een 65 T/m Palfinger autolaadkraan in gebruik genomen. De truck is verder voorzien van…