Na oproepen op deze site en op social media was de opkomst groot: tientallen geïnteresseerden waren voor de zaak naar de Rechtbank Rotterdam gekomen. In allerijl moest nog een grotere zaal geregeld worden, zodat iedereen naar binnen kon. De rechter kon nu wel zien dat het onderwerp leeft onder chauffeurs. Of dit geholpen heeft bij het vonnis is natuurlijk niet te zeggen, maar kwaad kon het zeker niet.
Volle parkeerplaats
De zaak gaat over een bekeuring die Jan Slotboom, chauffeur bij Van der Lee, vorig jaar kreeg. Nadat het lossen bij Shell in Pernis erg uitgelopen was, zocht hij een plaats voor de nacht. De gebruikelijke parkeerplaatsen waren vol. In plaats van weer de snelweg op te duiken en vermoeid verder te rijden, parkeerde Jan op een industrieterrein langs de A15.
Helaas voor hem valt dit industrieterrein onder de bebouwde kom, waar Jan zijn ADR-combinatie niet mag staan. De oplegger was leeg maar niet gereinigd. Terwijl Jan lag te slapen, schreef de Zeehavenpolitie een bekeuring uit: Jan kreeg 500 Euro boete. Dit schoot bij Jan in het verkeerde keelgat. Er zijn veel te weinig parkeerplaatsen voor vrachtwagens in de Rotterdamse haven, zeker voor ADR. Jan vond dat hij onder omstandigheden de meest veilige keuze had gemaakt.
Gelach uit de zaal
Tijdens de rechtszaak was de Officier van Justitie het hier niet mee eens. Volgens hem heeft de chauffeur niet voldaan aan zijn verantwoordelijkheid en een verkeerde keuze gemaakt. Daarbij ging hij voorbij aan het feit dat er weinig tot geen alternatieven waren. Zijn opmerking dat Jan zijn werkgever had moeten vragen een andere chauffeur te sturen, leverde gelach op vanaf de tribune (wat de rechter niet kon waarderen).
Het punt hielp FNV-advocaat Wijburg wel in zijn pleidooi. “De praktijk blijkt duidelijk weerbarstiger dan de theorie”, zei hij. De advocaat erkende dat er een overtreding was begaan, maar noemde de parkeerproblematiek voor vrachtwagens als reden. Bovendien was het Jan niet duidelijk geweest dat het industrieterrein binnen de bebouwde kom viel.
Maatschappelijk probleem
Dat laatste punt bleek belangrijk voor de rechter: omdat Jan geen strafblad had en het voor hem niet heel duidelijk was dat hij binnen de bebouwde kom parkeerde, werd de boete omgezet naar een voorwaardelijke boete. Hij erkende ook parkeren voor een ADR-combinatie een maatschappelijk probleem is. Echter, aldus de rechter “is de rechtszaal niet het juiste forum hiervoor.” Oftewel: hiervoor moet je bij de politiek zijn, niet bij de rechter.
Jan toonde zich na de uitspraak deels positief. Het gaat hem niet over de boete. “De uitspraak valt mee, maar we hebben er niet veel aan”, aldus de chauffeur. “Dit spoort de politiek niet aan om dit probleem op te lossen.” Er wordt dan ook overwogen om in hoger beroep te gaan. Ondanks dat de oplossing voor de parkeerproblemen geen stap dichterbij is, ging de rechter wel mee in het feit dat het chauffeurs in moeilijke situaties brengt. Dat is best een succes te noemen.
Foto rechtszaal: Maurice Laparlière / Rijnmond