Iets meer chauffeurs, maar toch een tekort

Nieuws
07-10-2021 | Door Tim de Jong

De arbeidsmarkt in de sector transport en logistiek toont verder herstel in het tweede kwartaal van 2021, schrijft het Sectorinstituut Transport & Logistiek (STL). Uit de nieuwe Sectormonitor blijkt dat het aantal vacatures voor werknemers transport en logistiek op een hoog niveau ligt en het aantal werkgevers stijgt. Toch komen veel bedrijven chauffeurs tekort, aldus STL.

De omzet groeit stevig in het goederenvervoer en de logistieke dienstverlening, constateert STL. Vorig jaar was er door de coronacrisis nog sprake van omzetverlies. Ondernemers geven aan dat zij in de komende drie maanden een toename van hun personeelsbestand en een verbetering van het economisch klimaat verwachten. Het herstel begint wel te knellen: bijna de helft van transportondernemers zegt last te hebben van een tekort aan personeel. Ook loopt de uitstroom van personeel dat met pensioen gaat op.

STL: “De bewegingen in de economie en de sector transport en logistiek gaan bijna gelijk op. Ook onze bedrijfstak zit sinds begin dit jaar weer in de lift. In het eerste kwartaal 2021 was er een omzetgroei in het beroepsgoederenwegvervoer van +18,7% en in logistieke dienstverlening +20,4%. Vorig jaar hadden de branches last van contactbeperkende maatregelen en daalde de omzet. Wel werd een aantal deelmarkten of typen vervoer minder geraakt door de coronacrisis dan andere. De omzet lag in het 2e kwartaal weer boven het niveau van voor de coronamaatregelen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar personeel toe en loopt de arbeidsmarktkrapte op.”

Ruim 10.000 vacatures

Volgens STL verwachten werkgevers de komende tijd meer personeel te zullen aannemen.  Het aantal vacatures voor vrachtwagenchauffeurs en andere werknemers in transport en logistiek is verder toegenomen en ligt in juli en augustus op een hoog niveau. Er zijn circa 10.400 vacatures voor chauffeurs en 15.300 voor logistiek medewerkers in juli en augustus. De arbeidsmarkt voor chauffeurs is zeer krap, zegt STL.

Het aandeel transportbedrijven dat (begin Q3) een belemmering ervaart door personeelstekort neemt fors toe ten opzichte van voorgaande kwartalen (46% begin Q3 tegen 23% begin Q2). Volgens het CBS is een personeelstekort momenteel de meest ervaren belemmering binnen de verschillende bedrijfstakken in NL (2021).

Het totaal aantal werknemers bedraagt 163.283 in 2020-Q2. Begin 2021 stijgt het aantal werknemers grotendeels door aansluiting van nieuwe werkgevers bij het Pensioenfonds Vervoer. De instroom van het totale aantal werknemers ligt in 2021-Q2 op een hoger niveau en uitstroom op een lager niveau dan een jaar eerder. De leeftijdspiek ligt bij de instroom op 21 en bij de uitstroom op 66 jaar. Het aantal chauffeurs dat in- en uitstroomt ligt op een hoger niveau: in 2021-Q2 stromen 2.571 chauffeurs de sector in en stromen er 2.204 uit (tegen 1.975 instroom en 2.098 uitstroom in 2020-Q2). Het aantal chauffeurs was in 2020 stabiel; nu is er weer een toename (91.179 in 2021-Q2, +1,2% t.o.v. jaar eerder).

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
03-02-2022
Verkeer_Nederland1LR.jpg

Meer transportbedrijven maar te weinig personeel

Meer dan de helft van de transportbedrijven in ons land zou beter presteren als ze meer personeel hadden.…
Nieuws
29-06-2018
Chauffeurstekort_2_LR_2.jpg

STL: 'Aantal chauffeurs in branche stijgt snel'

Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) volgt in de ‘Sectormonitor' ontwikkelingen op de arbeidsmarkt…
Nieuws
21-09-2018
oudere_chauffeur.jpg

Sectorinstituut: ‘Er blijft meer werk liggen’

Ondanks dat er een recordaantal van 147.174 werknemers (+3,9% t.o.v. vorig jaar) werkzaam is in de sector,…
BIGtruck online magazine is een onderdeel van Transwebgroup Coöperatief U.A.