100e MAN 10x8 Euro6 voor Westdijk

Geplaatst door

De stap naar Euro6 was voor de merken die speciaal voor de Nederlandse markt meerassers bouwen een lastige. Voor Terberg was het bijvoorbeeld reden om helemaal te stoppen, en ook Ginaf had er de grootste moeite mee. MAN kon wél meteen leveren, en dat merk groeit dan ook in dit segment.

De Nederlandse MAN dealers weten zich ondersteund door Wierda Voertuig Techniek in Joure. WVT zorgt voor de ombouw van standaard MAN chassis naar klantspecifieke configuraties en typisch Nederlandse uitvoeringen zoals de Wide Spread tandemstellen. Dat gaat WVT zo goed af dat deze week de 100e 10x8 al gepresenteerd kan worden tijdens Transport Compleet in Gorinchem.

50 tonner

In amper drie jaar tijd wist Wierda Voertuig Techniek in Joure verschillende uitvoeringen van de MAN TGS 10x8 te ontwikkelen en te bouwen. Het vlaggenschip is de TGS 50.500 10x8 WSA. Deze indrukwekkende terreinvaardige MAN wordt af-fabriek geleverd als 8x8 met rondom bladvering. Daarna wordt het chassis door WVT gemodificeerd naar een wide-spread tandem configuratie. Vervolgens wordt er een originele gestuurde- en hefbare as gemonteerd als voorloopas. Door de uitgekiende wettelijke aslasten vormt deze configuratie de meest optimale waar het gaat om het uitnutten van de aslasten. De beide voorassen zijn goed voor ieder negen ton, de bijgeplaatste voorloopas is goed voor tien ton en wettelijk mogen de beide achterassen 11,5 ton op de weg brengen. De asafstanden bedragen vier keer 180 centimeter. Doordat vier van de vijf assen stuurbaar zijn uitgerust is ook de draaicirkel optimaal.

Stabiel

De achterste drie assen zijn voorzien van hydraulische vering. Dit, in combinatie met het niet laten sturen van de achterste as bij hogere snelheden zorgt voor een uiterst stabiel weggedrag. Het hydraulische WVT veersysteem zorgt tevens voor veilig kippen door de ingebouwde waterpasfunctie. De honderdste MAN 10x8 is bestemd voor Westdijk Transport uit Alphen aan de Rijn. Westdijk koos voor de 500 pk sterke MAN D26 krachtbron in combinatie met de nieuwe ZF Tipmatic TX versnellingsbak. Deze aandrijflijn waarborgt razendsnel schakelen en veel koppel onderin het toerengebied. Ideaal dus voor het zware werk in het terrein. Met een leeg gewicht van net 14 ton is 30 ton laadvermogen realiseerbaar.

Jubileumtruck 

Westdijk Transport heeft al ruime ervaring met MAN en de nieuwe 10x8 vormt een bevestiging van de relatie tussen WVT/MAN en Westdijk. Na een gedegen onderzoek en uitgebreide onderhandelingen is er voor gekozen een langdurige samenwerking op te zetten tussen de beide bedrijven, met als start deze indrukwekkende jubileumtruck als eerste uit een serie van twee. De honderste MAN 10x8 van WVT is van 5 tot en met 7 september te bewonderen tijdens Transport Compleet op standnummer 171 in de Evenementenhal in Gorinchem.