Antwerpse haven gaat op emissies controleren

Geplaatst door

In de loop van dit najaar start de Antwerpse Haven met het plaatsen van sensoren die de uitlaatgassen van vrachtwagens gaan meten. Het havenbedrijf zegt naar ‘propere lucht’ te streven.

Op de belangrijkste toegangswegen naar de haven zal gedurende 20 werkdagen apparatuur worden geïnstalleerd om de samenstelling van uitlaatgassen te meten. Geschat wordt dat in de korte tijdsspanne de uitstoot van ruim een half miljoen passerende voertuigen zal worden gemeten. De meting heeft voornamelijk betrekking op stikstofoxiden en fijnstof. 

Wanneer testresultaten echter niet stroken met de normen, zal een patrouille die iets verder staat, de betreffende vrachtwagen staande houden. Mogelijk wordt ter plekke een boete uitgedeeld.

Het havenbedrijf schat dat tot één op de acht Euro 5-vrachtwagens een niet (goed) werkend uitlaatgasreinigingssysteem heeft. Voor Euro 6-voertuigen bestaan ​​dergelijke gegevens om wat voor reden dan ook nog niet, maar een vergelijkbare omvang van het probleem wordt vermoed, aldus het Havenbedrijf van Antwerpen.