Automatisch aan en afkoppelen met Jost KKS

Nieuws
08-04-2021 | Door Iep van der Meer

Jost presenteerde op de IAA in 2018 al een systeem waarmee aan- en afkoppelen automatisch gaat. Inmiddels is het systeem productierijp en is de verkoop begonnen. Het systeem moet gezien worden als een opmaat naar meer onbemande trucks en terminal trekkers.

Het systeem maakt gebruik van een aansluiting voor lucht en stroom vlak achter de opleggerschotel. De chauffeur kan door middel van een kleine afstandsbediening aan- en afkoppelen zonder uit te stappen. Ook de trailersteunen werken namelijk automatisch. Zoals gezegd is het eigenlijk niks nieuws. DAF Trucks bedacht namelijk niet alleen de container in 1938, de oplegger van deze 'DAF Losser' was ook toen al voorzien van een automatisch systeem voor elektriciteit en remleidingen. Dat zat toen nog in het hart van de kingpin. 

Sindsdien is er heel wat veranderd. Luchtremsystemen zorgden voor extra leidingen en bovendien eisen de toegenomen elektrische systemen allemaal hun eigen connectie. In de nieuwe Jost oplossing is daar ruimte voor waardoor alle connecties in één keer aangesloten worden. Door middel van groene lampjes krijgt de chauffeur een seintje dat alles goed zit, en vervolgens kan hij wegrijden. Volgens Jost gaat dat minstens een keer zo snel dan wanneer de chauffeur zelf alle werkzaamheden moet doen. Arbotechnisch is het ook een fraai systeem, want het aankoppelen van met name koeltrailers vergt de nodige lenigheid van de chauffeur om overal bij te komen.

Toch moet de ontwikkeling van het Jost KKS systeem vooral gezien worden in de ontwikkeling van autonome voertuigen, zoals rangeertrekkers. Met dit systeem kan zo'n gerobotiseerde trekker alles zelfstandig uitvoeren. Daarvoor moeten dan wel alle opleggers voorzien worden van de nieuwe techniek van Jost.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
22-12-2017
Jost-DAF.jpg

Jost Group koopt 69 DAF trucks

DAF heeft de eerste XF 480 van de New Excellence generatie geleverd aan Jost Group. De nieuwe truck maakt deel uit van een…
Nieuws
24-11-2017
KCS001a.jpg

Jost Group neemt KCS Kuijpers Cargo Service over

De Waalse Jost Group, onlangs nog in het nieuws door de aanschaf van 500 LNG trucks van Iveco, heeft KCS…
Nieuws
19-02-2019
DeRooy_TB_1.jpg

Onderzoek naar Jost Group gaat door, bedrijf boos op justitie

Het Belgische Federaal Parket is weer, of nog steeds bezig met een groot onderzoek naar sociale…