CNV en Maat Transport in de clinch over vakantiegeld

Geplaatst door

Transportbedrijf Maat uit Alblasserdam (180 werknemers) heeft de werknemers per brief meegedeeld dat ze in mei geen vakantiegeld krijgen en dat alle toegewezen vakanties worden ingetrokken. “Zonder overleg, heel egoïstisch. We zijn even geen maatjes met deze werkgever”, maakt Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen duidelijk.

De werkgever geeft in de brief als reden dat de maatregel nodig is om de onderneming in deze crisistijd te redden. “Maar het lijkt er eerder op dat de werknemers gered moeten worden van deze werkgever”, zegt Van Rijssel. “Ik vind het ongehoord om zomaar zonder overleg zo’n brief te sturen, die de werknemers direct raakt in hun portemonnee. En dat terwijl de werkgever al een beroep heeft gedaan op noodhulp van de overheid!”

Van Rijssel heeft vrijdag 20 maart met de eigenaar van het transportbedrijf gebeld. Ook de werkgeversorganisatie TLN heeft contact met Maat opgenomen. “Maar dat heeft er nog niet toe geleid dat de brief is ingetrokken.”

Karaktermoord

Uiteraard vroegen we directeur Arjan Maat om een weerwoord. “Inderdaad heeft Van Rijssel me naar aanleiding van de brief gebeld. Die was bedoeld voor intern gebruik, en is op de een of andere manier op straat komen te liggen. Op zijn vraag of ik de brief zou intrekken, antwoordde ik met nee. Daarop heeft hij de publiciteit gezocht. Sindsdien voel ik me murw geslagen, dit is gewoon karaktermoord. Wij zijn een degelijk bedrijf dat goed is voor zijn chauffeurs en voor zijn klanten, al 86 jaar. Maar onze klanten gaan nu mogelijk de betalingstermijnen oprekken, waardoor wij serieus in de problemen komen. Daartoe heb ik deze voorzorgsmaatregelen in een brief geformuleerd”, zegt Maat. “Het is dus een voorzorgsmaatregel die ik in transparantie heb willen communiceren. Tot nu toe betalen onze debiteuren nog correct. Maar we bevinden ons in een buitengewone situatie. Ik wil voorkomen dat ik voor mijn personeel naar het UWV moet. Om te overleven werken we met iedereen samen, daar horen de bonden ook bij, ik sta open voor ieder gesprek. Dan vanochtend vroeg onaangekondigd een vakbondsman hier de kantine in sturen heeft ons natuurlijk onaangenaam verrast.  Ons bedrijf een beetje zwart maken in de media leidt nergens toe.”