DAF presenteert de nieuwe generatie!

Geplaatst door

Het wachten wordt beloond; DAF presenteerde zojuist de nieuwe XF, XG en XG+ in een online pers event. Het grootste nieuws is dat DAF er in geslaagd is om binnen de nieuwe Europese wetgeving als eerste te komen met een fors grotere cabine. Zelfs de nieuwe XF is groter geworden, maar de XG en de XG+ varianten doen daar nog een behoorlijke schep bovenop!

Onder het motto #Startthefuture lanceert DAF de nieuwe zware generatie trucks. Bij de CF en de LF blijft alles voorlopig het zelfde maar de XF werd volledig opnieuw ontworpen. Met de nieuwe trucks claimt DAF tot 10% brandstofbesparing te halen en tot maar liefst 14% meer interieur ruimte! Dat zou zomaar eens een revolutie kunnen betekenen in Europa want door de schaarste aan chauffeurs is ruimte en comfort nog nooit zo belangrijk geweest als nu en in de komende jaren.

De nieuwe XF heeft de vloer iets lager dan het huidige model maar de cabine groeide aan de voorkant 16 centimeter. Daarmee is ook de interieur ruimte gegroeid. De stahoogte bedraagt twee meter en voortaan is de XF er in één uitvoering, dus met standaard hoog dak. Voor wie een grotere cabine wil is er de verlengde cabine met de naam XG. Deze modellen staan wat hoger en hebben een vlakke cabinevloer. Verder is niet alleen de voorkant met 16 cm gegroeid, maar ook naar achteren is de cabine langer. In totaal zelfs 33 cm en dat is echt veel. De lange XG cabine komt met een hoog dak of een extra hoog dak. Die grootste versie heet XG+. Heel knap is dat DAF er in geslaagd is om een vlakke vloer te ontwerpen in combinatie met slechts drie instaptreden. 

De hoogte van het dak van de XG+ is is inwendig 220 cm en daarmee is dit zonder twijfel de grootste cabine op de Europese markt.  Het nieuwe vlaggenschip van DAF heeft een cabine inhoud van 12,5 m3 waarmee de XG+ 14% groter is dan de benchmark vandaag-de-dag: de huidige DAF XF Super Space Cab. Dat betekent nog meer opberg en leefruimte, en plaats voor een 80 centimeter breed en optimaal verstelbaar bed. Opvallend bij alle modellen is dat er veel aandacht is besteed aan het zicht rondom. De extra diepe voorruit, het laag gebouwde dashboard en de diep uitgesneden zijruiten moeten de veiligheid verhogen. Optioneel is er een grote extra zijruit aan de rechterkant leverbaar.

De nieuwe generatie wordt als optie uitgerust met een camera systeem in plaats van spiegels. Verder is DAF met de nieuwe generatie helemaal bij de tijd met een fraai digitaal dashboard, allerlei extra veiligheid systemen en een electrische handrem. Op de foto's zie je nog een traditionele handrem maar als de productie eind dit jaar aanloopt wordt dat een elektrisch exemplaar. 

Technisch heeft DAF de trucks ook volledig onder handen genomen met onder meer nieuwe cilinderkoppen en zuigers en bussen. Dit zorgt voor hogere drukken en dat leidt tot een tot 100 Nm hoger koppel, maar niet tot hogere vermogens. De uitlaatrem levert zelfs 20% meer vermogen en dat ga je merken! Verder heeft DAF alle componenten aan de motor vernieuwd waardoor wrijvingsverliezen gereduceerd worden. Dat geldt ook voor de nieuwe achteras. Samen opgeteld zorgen de aerodynamische maatregelen in combinatie met de technische innovaties voor een verbruik dat volgens DAF tot 10% lager ligt dan op dit moment!

Je ziet hier de eerste foto's van de nieuwe DAF, maar lees echt alles in BIGtruck nummer 5! Klik Hier!

 

Video's


Deel het