Daimler Trucks beëindigt samenwerking met Kamaz

Nieuws
28-02-2022 | Door Iep van der Meer

Volgens Duitse media loopt de joint venture van Daimler Trucks met Kamaz op zijn einde. Daimler Trucks zou geen enkele truck meer willen produceren met Kamaz en stopt onmiddelijk met de levering van componenten en onderdelen.

Daimler Trucks, het moederbedrijf van Mercedes-Benz Trucks, werkt al meer dan tien jaar samen met Kamaz. Vorig jaar werd de 25.000 ste truck geproduceerd in de gezamenlijke fabriek in Naberezhyne Chelny, maar die productie komt nu krakend tot stilstand. De Russische inval in Oekraïne heeft er namelijk voor gezorgd dat Daimler Trucks de samenwerking direct heeft stilgezet tot nader orde. De situatie wordt nauwgezet gevolgd en Daimler Truck volgt alle maatregelen van de Duitse overheid en de EU. 

Daimler Truck leverde overigens alleen civiele truckcomponenten en de samenwerking betrof geen militaire voertuigen maar complete trucks en cabines voor de Kamaz trucks. De nieuwe generatie trucks van Kamaz is voorzien van Mercedes cabines en zelfs de Kamaz rallytrucks rijden inmiddels met de Actros cabine. Daimler Trucks is naar eigen zeggen verbijsterd door het militaire geweld in Oekraïne en het lijden van de bevolking en het bedrijf maakt zich ernstig zorgen over de vrede in Europa. 

Daimler Trucks zeg in een statement dat het bedrijf voor een vreedzame wereldwijde samenwerking staat. ,,Wij wijzen categorisch iedere vorm van militair geweld af'' aldus het bedrijf. Daimler Trucks is overigens voor bijna de helft eigenaar van Kamaz Trucks, hofleverancier van het Russische leger. Het merendeel van de aandelen is in handen van de Russische overheid en een aantal staatsbanken.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
18-01-2024
Mercedes SK (2)-1400

De Mercedes-Benz 1938 V8 van Simon de Pater

Als je vandaag de dag een V8 wilt dan kun je nog maar bij één merk terecht. Vroeger (toen alles beter was)…
Nieuws
21-12-2023
Actros L 1848 (5)-1400

Mercedes-Benz Actros L: Op vele fronten verbeterd

Hoewel de Mercedes-Benz Actros al een paar jaar meeloopt staan de ontwikkelingen niet stil bij dit merk.…
Nieuws
02-01-2024
MB TVB2

Twee Actros L trekkers voor TVB Transport

Mercedes-Benz Maasdijk heeft twee Mercedes-Benz Actros L 1848 GigaSpace trekkers afgeleverd aan TVB Transport…