Dakar rally naar Saoedi-Arabië

Geplaatst door

Gerard de Rooy meldt dat de Dakar Rally 2020 niet meer in Latijns Amerika maar in Saoedi-Arabië gehouden zal worden. Na tien jaar verlaat de organisator ASO Zuid Amerika om terug te keren naar deze kant van de oceaan. Gerard is er heel blij mee, want ondanks het feit dat de Dakar van dit jaar ook veel zand kende blijft de 'echte woestijn' zoals hij dat noemt trekken.

Er wordt al langer gespeculeerd over het vervolg van de rally en volgens De Rooy kunnen we stellen dat Zuid-Amerika nu voorbij is. Hij doet zijn uitlatingen voor Omroep Brabant. Het nieuws is nog niet officieel bekend gemaakt door de organisatie maar er zijn ook binnen de organiserende ASO een aantal grote veranderingen. Zo is algemeen directeur Etienne Lavigne vervangen door David Castera. Een ontwikkeling die Gerard de Rooy toejuicht. 

Met de terugkeer van de Dakar Rally naar de Arabische wereld zal Gerard best nog wel eens denken aan zijn rally debut in 2003. In dat jaar ging de rally ook al niet naar Dakar maar naar Sharm el Sheik. In die rally verloor Gerard zijn cabine na een neuslanding, en dat werd einde wedstrijd. Sindsdien heeft hij veel geleerd en won hij zelfs twee keer het truck klassement. 

De move naar Saoudi Arabië is een hele mooie voor de teams want de logistiek zal ook een stuk eenvoudiger zijn. Ook de televisie uitzendingen worden een stuk eenvoudiger omdat het tijdverschil minder groot is. Toch is deze keuze niet zonder risico's want de Arabische wereld is verre van stabiel. Toch verheugt Gerard zich erg op de rally waarvan hij snel de details hoopt te horen. Startplaats en route zijn namelijk nog niet bekend. 

De route naar de Senegalese hoofdstad Dakar wordt inmiddels gereden door de Africa Eco Race, een rechtstreekse concurrent van Le Dakar. Het lastige is dat die race tegelijkertijd gereden wordt. Samenwerking zou het mooiste zijn maar daarvan is nog geen sprake. Lachende derde is echter de Marocco Desert Challenge die in april gereden wordt. Voor die rally die zich volledig in Marokko afspeelt heeft inmiddels een record aantal van 40 trucks zich ingeschreven, waaronder Team de Rooy met één truck.