De Rooy in camerakwestie: ''FNV zit ernaast''

Nieuws
19-02-2016 | Door Tim de Jong

Directeur Peter de Rooy van De Rooy transport uit 't Goy heeft een reactie gestuurd op de afkeurende houding van de vakbond jegens camera's die zijn chauffeurs filmen tijdens het rijden en tegen het oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Peter de Rooy legt uit: ''Vorig jaar startten wij samen met Volvo een praktijkproef met zogenaamde event-camera’s. Dit zijn camera's die niet alleen naar buiten voor de cabine, maar ook de chauffeurs tijdens het rijden filmen. Dit in het kader van het streven van Volvo naar nul verkeersdoden. Dit streven onderschrijven wij volledig." 

Chauffeurs betrokken

"De proef werd in overleg met onze chauffeurs uitgevoerd. De vakbond FNV was bij die gesprekken uitgenodigd. De proef bleek zeer succesvol'', zegt De Rooy. ''Chauffeurs leerden van hun fouten en één keer kon een chauffeur met de beelden bewijzen dat hij bij een zwaar ongeval correct gehandeld had. Hij behield zo zijn rijbewijs."

"Tijdens de proef bleek dat er ook gebeurtenissen ontstonden omdat de chauffeur met zijn privé smartphone in de hand bezig was. Daarop hebben wij alle jongens een handsfree set gegeven waarna dat probleem opgelost was." 

"Omdat de Autoriteit Persoonsgegevens twijfels had over de privacy, werkten wij volledig mee aan hun onderzoek. Het was immers een proef waarbij dat één van de punten was? De pilot was al 1 oktober vorig jaar afgelopen toen de Autoriteit Persoonsgegevens met hun oordeel kwam. Men zag dat het middel weliswaar resultaat boekte maar vond het te zwaar. De camera’s waren op dat moment al uit de auto’s." 

Hoe werkt die camera?

Anders dan bij de talloze camera’s in bijvoorbeeld winkels en de openbare ruimte die alle personen die voor de lens komen vastleggen, filmt een event-camera alleen twaalf seconden als er iets gebeurt. Bijvoorbeeld een harde remingreep of een plotselinge zijwaartse verplaatsing van de truck. Als er de hele dag niets gebeurt, is er aan het einde van de rit dus ook niets opgenomen.  

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
16-02-2016
DrivecamLR.jpg

De Rooij mag chauffeurs niet continu filmen

Transportbedrijf De Rooij uit het Utrechtse 't Goy mag chauffeurs niet doorlopend filmen wanneer ze onderweg…
Nieuws
27-05-2016
TVM-camera.png

FNV dreigt TVM met rechtszaak om 'cameraproef'

FNV Transport en Logistiek heeft transportverzekeraar TVM gesommeerd om onmiddellijk te stoppen met het…
Nieuws
23-10-2017
Nippon-FM-02.jpg

Nippon Express mag geen identiteitsbewijzen scannen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt vast dat vervoersbedrijf Nippon Express BV de eerder vastgestelde…