De Rooy: ‘Komende Dakar-rally wordt veel spannender’

Geplaatst door

BIGtruck sprak exclusief met Gerard de Rooy over de aankomende Dakar rally. Die wordt niet in Zuid-Amerika verreden, maar in Saoedi Arabië. De Rooy vergaderde eerder deze week met de andere teams bij de organisatoren van de rally, in Parijs. Daar bleek dat de rally een stuk moeilijker wordt gemaakt.

Gerard de Rooy doet dit jaar zelf niet mee, omdat hij kampt met een rugblessure. “Een laag zittende hernia. Daarvoor moet ik binnenkort geopereerd worden, een rally zit er deze winter dus zeker niet in voor mij.”

Hij legt uit dat er een groot verschil is met de eerdere rally’s. “Nu krijg je de route pas een kwartier voor vertrek. Omdat dat in het verleden niet zo was, konden de teams met behulp van Google Earth tot in detail al hun navigatie uitwerken. Daardoor werd de rally veel voorspelbaarder, en reden teams min of meer achter elkaar aan. Wat je nu gaat zien is dat deelnemers ergens stil vallen om de juiste route te kunnen uitstippelen, waarna ze ieder een andere kant op gaan. Een komisch gezicht natuurlijk en het maakt de rally een stuk spannender.”

De Rooy zegt dat de meeste teams zich in Marokko hebben voorbereid. “Op zich goed, maar Saoedi Arabië is wel twintig keer groter.  

Teamwijziging

In de crew van Janus van Kasteren bij Petronas Team De Rooy Iveco zijn twee belangrijke wijzigingen doorgevoerd. In plaats van Erwin van den Bosch en Frank van Hoof stappen Marcel Snijders en Darek Rodewald in bij Van Kasteren in de Iveco Powerstar. Bij Albert Llovera neemt de Spanjaard Marc Torres de plaats in van monteur Ramon Peters.

De wijzigingen bij Van Kasteren, met startnummer 505 de hoogste genoteerde Nederlander bij de trucks, zijn ingegeven door een blessure bij Erwin van den Bosch. De navigator liep die blessure op bij een koprol van de ssv van Janus van Kasteren senior in de Morocco Desert Challenge en heeft daarvan nog te veel last.

De bezetting van de vier trucks van Petronas Team De Rooy Iveco ziet er nu als volgt uit:

505 – Janus van Kasteren / Marcel Snijders / Darek Rodewald

517 – Albert Llovera / Ferran Marco Alcayna / Marc Torres

522 – Vick Versteijnen / Teun van Dal / André van der Sande

531 – Michiel Becx / Edwin Kuijpers / Bernard der Kinderen