Derde Dakar-etappe loopt uit op bijltjesdag

Geplaatst door

Het Nederlandse deelnemersveld aan de Dakar-rally is na de derde etappe verder uitgedund. Na het afscheid van Gert Huzink, moesten vandaag Maurik van den Heuvel en het Firemen Team met Richard de Groot de witte vlag moeten hijsen.

Maurik van den Heuvel stapte ongedeerd uit, maar de truck moet als verloren worden beschouwd. Richard de Groot en Jan Hulsebosch zijn per helikopter afgevoerd met mogelijk een sleutelbeenbreuk en gekneusde ribben. De Iveco moet als verloren worden beschouwd. Ook andere trucks, zoals de Hino van Sugawara, vielen uit zie foto's. Bij andere voertuigklassen vielen eveneens deelnemers uit. Een spijtige ontwikkeling, want zo verliest het startveld aan variatie en kleur. De eer van de Nederlanders moet nu hoog worden gehouden door Martin van den Brink, die met zijn Mammoet Rallysport Renault weer op de achtste plaats staat en Pascal de Baar. Zij kwamen vandaag respectievelijk als elfde en twaalfde binnen. Pascal vertelde dat je niet te hard moet rijden, op safe moet rijden en dan moet proberen om dagelijks een plekje op te schuiven.  De Baar liet ook weten, dat zijn teamgenoot Gert Huzink wacht, om de Renault weer aan de gang te krijgen. Buiten mededinging kan Huzink dan de rally vervolgen. De zoon van Martin, Mitchel van den Brink kwam knap als 20e binnen. Hij verleende nog assistentie bij de gecrashte truck van Maurik van den Heuvel.   

MAZ en Kamaz

De etappezege ging nipt naar de Witrus Siarhei Viazovich met de MAZ. Met een minieme voorsprong van achttien seconden op de snelste Kamaz, stelde Viazovich de winst veilig en dat is knap! De Rus Sotnikov werd dus tweede, met op een minuut achter zich Shibalov. Karginov en Mardeev verloren dus weer wat tijd, hun finishtijd scheelt echt nog geen tien minuten met Van den Brink. Het is dus voorstelbaar dat net als in het verleden, Martin en Pascal nog een etappewinst mee kunnen pikken de komende tijd.