Een treetje extra voor chauffeurs Staay Food Group

Geplaatst door

Anderhalf jaar geleden kocht Staay voor het eerst vier nieuwe Scania’s voor hun vestiging in Vleuten. De S450 6x2 trekkers met gestuurde voorloopas deden het qua brandstof dermate goed, dat men nu opnieuw voor het merk koos. 

Nu komen er nog eens vijf Scania’s bij, maar dan als 4x2. Staay Food Group legt uit dat het Scania in aanschaf eigenlijk te duur vond. Maar ervaringen met de drie-assers leren dat de trucks zich binnen afzienbare tijd terugverdienen. “De brandstofresultaten zijn heel goed. Scania doet het bij ons van alle merken het beste”, zegt wagenparkbeheerder Remco Plooij.

G- of S-cabine

“Natuurlijk hadden wij voor het werk dat we met deze voertuigen doen, in de meeste gevallen ook met een G-Highline cabine toegekund”, zegt Plooij. “Want met deze vijf voertuigen rijden we het meest nationaal. Vaak met blokvrachten maar ook op verzamelritten. Daar stapt een G natuurlijk makkelijker in en uit. Toch hoor ik de chauffeurs nooit over dat ene treetje extra. Dat weegt blijkbaar op aan de ruimte die een S biedt als ze overstaan. En de S-cabine geeft ook een stuk extra uitstraling voor het bedrijf. Bovendien, in kosten is het verschil tussen een G of een S-cabine niet eens zodanig dat je het daarom zou laten. Dat komt mede omdat de restwaarde van een gebruikte S-cabine heel goed is.”  

Driver coaching

Staay maakt daarom nu voor het eerst voor zes maanden gebruik van het Scania Driver Coaching program. “Het fijne daarvan is, dat het ons betere verbruikscijfers belooft én het ons ontzorgt. Scania begeleidt mijn chauffeurs met één op één gesprekken op basis van de cijfers die ze elke week voor elke truck genereren. Die kreeg ik natuurlijk altijd al. Maar nu hoef ik mij niet meer te bemoeien met de follow up. Dat scheelt mij veel tijd. En onze jongens gaan als het goed is, via de coaching van Scania nóg mooiere resultaten neerzetten.”

Het Scania Driver Coaching programma let overigens niet alleen op brandstof maar op de totale handling van het voertuig. Dat kan bijvoorbeeld ook in de schadelast schelen. In sommige gevallen kan dit voor Scania Insurance aanleiding zijn om korting op de premie te verlenen als een bedrijf gebruik maakt van de coaching.