Eigen zuinigheidswedstrijd van Van der Wal

Geplaatst door

Aan het begin van dit jaar is Van der Wal uit Utrecht gestart met zijn eigen Drivers’ League, een competitie zuinig rijden,  waarvoor Fleetboard als basis dient. Alle chauffeurs van de logistiek dienstverlener doen mee aan de competitie.  Op deze manier doen de chauffeurs kennis op over Fleetboard, wat moet bijdragen aan een betere rijstijl. De winnaars van het eerste kwartaal werden deze week bekroond.

Fleetboard

Fleetboard is een telematicasysteem dat onder meer data verzamelt over de rijstijl van chauffeurs. De integratie van chauffeur, wagenpark en orders helpt transporteurs kosten te reduceren en tegelijkertijd de productiviteit en veiligheid te verhogen. Systemen voor het vaststellen van kengetallen, zoals de Fleetboard Inzetanalyse, bieden chauffeurs handvatten om een anticiperende, slijtage- en verbruiksreducerende rijstijl aan te leren. De rijstijl van een chauffeur wordt uitgedrukt in een cijfer. Daarbij houdt het systeem rekening met het gereden traject en het gewicht van de lading..

Van der Wal Drivers’ League

De Drivers’ League van Van der Wal duurt van heel 2019. Alle chauffeurs van het bedrijf, zo'n 120 man in totaal, nemen deel aan de competitie. In het klassement worden de chauffeurs gerangschikt op basis van hun rijstijlcijfer. De competitie is opgedeeld in vier kwartalen. Tijdens het eerste kwartaal kunnen de chauffeurs zich plaatsen voor een van de drie niveau's, van waaruit chauffeurs aan het eind van ieder kwartaal kunnen promoveren of degraderen. De hoogte van het rijstijlcijfer bepaalt op welk niveau de chauffeur uitkomt. Ieder kwartaal worden er prijzen uitgereikt. Aan het einde van het jaar winnen de nummers één tot en met drie van het hoogste niveau een tweedaagse reis naar de truckfabriek van Mercedes-Benz in Wörth en het Mercedes-Benz museum in Stuttgart.

 Van der Wal is in 1924 opgericht  en heeft vestigingen zich in Utrecht en  Roermond. Ook heeft Van der Wal zusterbedrijven in Polen, Rusland, Azerbeidzjan en Kazachstan. Het wagenpark bestaat uit bijna 150 vrachtwagens, waarvan 112 Mercedes-Benz trucks. Enkele grote klanten van het bedrijf zijn DHL, Rockwool en Kimberly-Clark.