Nieuws
14-01-2018 | Door Alex Miedema

Na jaren net niet was het nu eindelijk net WEL voor Van Genugten: hij won het eerste deel van de marathon-etappe. Van Genugten:  “Ik was drie minuten achter Martin Kolomy gestart en die had ik halverwege in het vizier, dus daar ben ik naar toe gereden. Ik wist dat ik toen alleen Villagra nog voor me had, maar wat er achter me gebeurt weet ik natuurlijk niet. Ik hoopte wel op een één-tweetje, maar daar was ik vorige week ook te enthousiast over, dus daar ben ik maar een beetje voorzichtig mee. Er stond overal veel water, maar het laatste stuk was het meer gravel en bochten. De laatste 150 kilometer ben ik plankgas naar de finish gereden.”

Teamgenoot Villagra werd tweede: “Dit soort etappes liggen mij goed: ik ben een rallyrijder. Maar we maakten een domme fout. De trucks hadden een iets andere route dan de auto’s en wij volgden het pad van de auto’s. Ik sta maar 49 minuten achter (op Nikolaev red.), dat is niet zo veel met wat er nog komt. We krijgen nog een paar stevige etappes, we krijgen Fiambalá nog. Als Ton en ik kunnen samenwerken, is er nog veel mogelijk. Ik denk dat Kamaz zich vandaag rustig heeft gehouden.”

Maurik van den Heuvel moest in de etappe 12 minutenstaan sleutelen. Dat maakte hem zo boos dat hij daarna als een dolle reed. Met resultaat, de achtste plek is zijn beste prestatie tot nu toe. Het probleem was een stekkertje. “Dat hebben we schoongemaakt, maar op 8 kilometer in de proef was er een doorwading van wel een meter diep en toen is het weer nat geworden. Het begon meteen te stotteren, dus we moesten stoppen: cabine naar voren, stekkertje schoonmaken en weer verder. Daar hebben we 12 minuten mee verloren. Daar was ik zo pissig over dat ik vol gas ben gegaan.” Helemaal vlekkeloos ging het niet, de transportondernemer vloog uit de bocht en beschadigde daarbij een velg tegen een stapel keien.

Jasper Riezebos, navigator van het Rainbow team, had het niet druk onderweg: “Op één stuk van 23 kilometer was de enige aanwijzing in het roadbook: volg het pad. Verder moest ik af en toe wat uitroeptekens doorgeven en links of rechts roepen.”

Diverse landgenoten zijn niet eens aan de start gekomen. Martin van den Brink en Marc Leeuw mochten door een fout van de organisatie in etappe 6 starten, maar zijn nu met terugwerkende kracht alsnog officieel uitgevallen. Richrd de Groot en zijn brandweermannen moesten opgeven met motorproblemen. 

Foto's: Rallymaniacs.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
17-01-2018
unnamed_64.jpg

Van Genugten wint tegen wil en dank

Ton van Genugten heeft zijn tweede etappe te pakken. Maar of hij daar blij mee is?
Nieuws
09-01-2019
Kamaz_nikolaev.jpg

Russen meteen snel in begin Dakar

Hoe we ook onder de indruk zijn van de snelheid bij het Iveco-team van De Rooy, voorlopig zijn de Russen verrassend snel.…
Nieuws
26-08-2021
Ton_van_Genugten.jpg

Dakar rijder en eigenaar TonTrans Ton van Genugten overleden

Ton van Genugten, directeur van familiebedrijf TonTrans en coureur bij Team de Rooy is om…