Nieuws
12-01-2016 | Door Alex Miedema

In de Dakar-Etappe van Salta naar Belen bleek Gerard de Rooy overtuigend de beste. Hij won de etappe op 2:35 van Nikolaev en 5:23 van Karginov. Doordat Versluis een lekke band kreeg onderweg nam De Rooy ook de leiding in het algemeen klassement over. De winst kwam voor De Rooy zelf vrij onverwacht, hij vond het een typische Kamaz-etappe. 

De vierde plaats, op maar liefst 13 minuten en 38 seconden achter De Rooy was knap voor Valtr, die de Tatra Phoenix van het Buggyra team bestuurt. Bij EVM viel niet alleen Versluis terug, ook Stacey kwam op bijna een kwartier achterstand van De Rooy binnen. In het algemeen klassement staan Versluis (+13:29) en Stacey (+20:46) nu op plek 3 en 4. Kamaz kruipt langzaam maar zeker naar de top, Nikolaev is tweede algemeen op 7 minuten en 58 seconden.

Ook bij De Baar ging het vandaag niet zo lekker, direct in het eerste deel van de etappe verloor hij al ruim 20 minuten, wat bij de finish zelfs op was gelopen tot 43 minuten en 55 seconden. In het algemeen klassement is hij terug gezakt naar de dertiende plaats.

Ook Maurik van den Heuvel is uit de top 10 algemeen gerold, hij staat nu elfde. Hij deed het vandaag prima, werd twaalfde op 34 minuten en 29 seconden achter de winnaar, maar kan als privateer natuurlijk niet op tegen de zich nu snel herstellende Kamaz-coureurs. Iveco-servicerijder Pep Vila staat met één minuut voorsprong op de tiende plek, terugkomen in de top 10 moet dus absoluut mogelijk zijn voor het team met de Scania neus. 

Op het moment van schrijven lijken er nog serieuze problemen te zijn voor Huzink en zijn Tatra. Die heeft eerder vandaag al bijna drie uur stil gestaan samen met zijn snelle assistentie-team in de Ginaf van Wigman. Beide trucks zijn daarna verder gereden. Terwijl Wigman (om twee uur 's nachts Nederlandse tijd) bijna bij de finish is, zit Huzink nog een stuk verder terug in de route. We weten niet wat daar aan de hand is, maar een servicetruck die doorrijdt terwijl de kopman achter hem is, is nooit een goed teken. 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
07-01-2016
BTLoprais2.jpg

Loprais eerste uitvaller bij Iveco

De Dakar rally heeft een belangrijke titelkandidaat minder bij de trucks, zojuist is bekend geworden dat Ales Loprais…
Nieuws
03-01-2016
Brink1.jpg

Mammoet Rallysport is er klaar voor!

De Dakar 2016 is los, tenminste, officieel. Echt vlotten doet het nog niet want een ongeluk en slecht weer zorgen…
Nieuws
04-01-2016
5t1h_Oilibya201408100780_1.jpg

Dakar kent een trage start dit jaar

De Dakar rally wordt geplaagd door heel veel tegenslagen momenteel. Het slechte weer was al veel eerder voorspeld en…