Girteka chauffeurs dreigen met staking

Nieuws
17-04-2020 | Door Iep van der Meer

Het Litouwse Girteka heeft een bericht naar de eigen chauffeurs gestuurd waarin wordt aangekondigd dat de dagvergoeding voor chauffeurs verlaagd wordt. Als reden geeft Girteka de Covid-19 of Corona crisis op. De melding zorgt voor veel onrust onder de chauffeurs en inmiddels is er een staking aangekondigd.

Het bedrijf geeft aan dat de dagvergoeding voor chauffeurs vanaf 14 april verlaagd wordt. Volgens Duitse media bedragen de inkomsten voor chauffeurs bij een maandelijks kilometrage van 12.000 km voortaan 53 Euro per dag. Dat was tot nu toe 66 Euro per dag.

De boodschap werd gecommuniceerd via de boordcomputers van de chauffeurs. Daarin was nog meer slecht nieuws te lezen, want het bedrijf geeft ook aan chauffeurs te gaan bestraffen voor een te hoog brandstofverbruik.

De reactie van de chauffeurs laat zich raden. In een Viber communicatie groep, een soort WhatsApp, hebben zich inmiddels 6,8 duizend leden zich georganiseerd. Voor de goede orde, dat is ongeveer de helft van het aantal medewerkers van Girteka. De chauffeurs eisen juist een verhoging van hun vergoeding, zeker gezien de risico's door de crisis en door de vitale taak die ze zichzelf toedichten. Intussen is er in de groep een oproep tot staking gedaan. Die zal aanstaande maandag 20 april plaatsvinden van 9 uur in de ochtend tot 18:00 uur. 

Reactie Girteka

Uiteraard hebben we Girteka gevraagd om een reactie. Kristian Kaas Mortensen van Girteka: ,,We zien een grote daling in het aantal transporten en een groot deel van de business staat stil. Europa is in een financiële crisis geraakt zoals we die niet eerder zagen en dat heeft uiteraard effect op onze onderneming’’. Mortensen ontkent dat er een reductie van de salariëring heeft plaatsgevonden. ,,We hebben in de afgelopen tijd hogere dagvergoedingen betaald dan normaal en dan overeengekomen was en daar passen we nu een correctie op toe. Deze maatregel moeten we toepassen om de werkgelegenheid te beschermen tijdens deze crisis. We willen onze chauffeurs behouden voor als de markt straks terug veert als we uit deze crisis komen’’.

Volgens Mortensen is Girteka altijd trots en dankbaar geweest naar de eigen chauffeurs toe en hij geeft aan dat de maatregels van tijdelijke aard zijn. ,,Zodra het kan zullen we de maatregels terugdraaien maar voor nu kan het niet anders. We hebben nog geen massa ontslagen gedaan in ons bedrijf en we blijven ons inzetten voor het behoud van werkgelegenheid. Op dit moment rijdt alles nog gewoon en staat er bijna niks stil vanwege de crisis of stakingen’’. Op onze vraag of Girteka weet van de voorgenomen staking aanstaande maandag kregen we geen antwoord. We zijn benieuwd hoe dit verder gaat.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
24-03-2023
Stau-1400

Duitsland vreest maandag chaos door staking

Voor aanstaande maandag, 27 maart is er in Duitsland een landelijke transportstaking aangekondigd. Treinen,…
Nieuws
24-10-2018
Girteka-10000.jpg

Girteka nu ook vanuit Duitsland

Het van origine Litouwse transportbedrijf Girteka gaat voortaan ook vanuit Duitsland opereren. Vandaag zijn de eerste trucks…
Nieuws
20-03-2023
Girteka-Logistics-trailers-scaled

Girteka krijgt een Nederlandse baas

Europa’s grootste logistiek dienstverlener, Girteka, krijgt een Nederlandse baas. Jeroen Eijsink neemt vanaf 1 augustus…