Hamer Rally team naar Marocco Desert Challenge

Nieuws
02-04-2018 | Door Iep van der Meer

Het Hamer Rally team is groter dan ooit met twee trucks én een snelle 4x4 Toyota in competitie in de Marocco Desert Challenge. De beide rallytrucks worden gereden door Fons Jans en zijn zoon Lars Jans. De Toyota Landcruiser wordt bemand door astronaut André Kuipers met zijn vrouw Helen als navigator. Voor Kuipers is het zijn rallydebuut maar Helen heeft al de nodige ervaringen opgedaan als navigator in Noord Afrika.

Bijzonder is dat het team rijdt op duurzame brandstof, namelijk HVO waaraan ChangeXL is toegevoegd. Groener kan bijna niet en dat wordt benadrukt door de nieuwe stijl van het team met groene accenten.

Als astronaut zag astronaut André Kuipers hoe kwetsbaar onze aarde is, de flinterdunne dampkring, de ontbossing en de luchtvervuiling… Tegenwoordig spant hij zich in om mensen daar bewust van te maken zodat ze zuiniger met onze aarde omgaan. Toen teamcaptain Fons Jans van het Hamer Rally Team Kuipers vroeg mee te doen aan de Morocco Desert Challenge 2018 had hij maar één voorwaarde: hij wilde bewijzen dat je een woestijnrally ook op ‘groene’ brandstoffen, zoals Hydrotreated Vegetable Oil (HVO), kunt rijden. Jans vond dat een goed idee en besloot het hele team op ‘groene’ brandstof te laten deelnamen.

Het team rijdt op de speciale HVO brandstor met een toevoeging van changexl. Dat is volgens de producent een mengsel van natuurlijke enzymen, ook wel biokatalysatoren genaamd. Dit enzymenconcentraat zorgt voor een moleculaire verandering van de brandstof, wat volgens de producent leidt tot snellere en betere verbranding, minder uitstoot en jarenlange houdbaarheid. ChangeXL zou 30 - 40% minder roet en fijnstof veroorzaken, zou de CO2-uitstoot en kan tot 10% brandstofbesparing opleveren.

De afgelopen maanden is er door het hele team koortsachtig gesleuteld om de voertuigen te prepareren voor de zware MDC rally. Tijdens een aantal testen in de zandafgraving van Van der Wiel heeft het team inmiddels heel veel ervaring opgedaan met de nieuwe voertuigen en de bemanning. Nu is het een kwestie van de laatste voorbereidingen voor het vertrek naar Marokko.

De Marocco Desert Challenge wordt gehouden van 14 tot en met 22 april. Het startveld bestaat uit 53 motoren, 63 auto’s, 29 speciale voertuigen zoals quads en 30 trucks. Bij de trucks komen veel bekende namen aan de start zoals Martin van de Brink, Gert Huzink, Ales Loprais en Janus van Kasteren. Ook Peter Versluis gaat het weer proberen met zijn Veka MAN. De teams van De Rooy en de Kamaz trucks zijn niet van de partij, maar met dertig trucks is er competitie genoeg. Namens BIGtruck ga ik zelf mee met het Hamer team om verslag te doen van de rally.  

Binnenkort meer, maar hier vind je alles over de rally zelf: ">Marocco Desert Challenge

Meer trailer-nieuws op TrailerTotaal.nl