Mammoet Rallysport stabiel in ingekorte Silk Way Rally

Geplaatst door

De Silk Way Rally 2021 wordt geplaagd door het Covid virus. De oorspronkelijke route door Mongolië mocht niet gevolgd worden waardoor maar liefst acht etappes geannuleerd werden. Het verbod om de grens over te gaan werd door de Russische autoriteiten ingesteld, maar ook in Rusland zelf lijkt de situatie niet best te zijn met het Corona virus. 

De aangepaste route betekent dat de rally behoorlijk wat korter, en vooral eenzijdiger wordt. Het team van Mammoet Rallysport doet het overigens niet onverdienstelijk. Het podium zit er niet in voor Martin van den Brink maar hij is wel 'best of the rest' op dit moment op een zevende plaats, tussen de fabrieksrijders van Kamaz. 

,,We kunnen niet anders dan tevreden zijn,’’ aldus Martin. ,,We kennen onze beperking en weten dat de Russen in eigen land ijzersterk zijn. Voor ons is het duidelijk wat we moeten doen. We weten wat ons huiswerk is. Daar gaan we mee aan de slag als we terug zijn.’’
De aangepaste en ingekorte Silk Way Rally brengt de karavaan morgen naar Novosibirsk. ,,We rijden dan de etappe die we eerder ook hebben gereden. Het is jammer dat het morgen klaar is, maar we moeten de beslissing van de organisatie respecteren. De gezondheid van de mensen in Mongolië is veel belangrijker dan deze rally. We hopen op deze manier volgend jaar weer terug te kunnen keren. De proeven in Mongolië zijn prachtig en wij kunnen daar goed uit de voeten.’’

Intussen rijdt Mitchel van den Brink een bekeken rally met zijn Volvo FMX rallytruck. Na een dag vol hulpverlenende activiteiten waarbij de stoere Volvo 4x4 zelfs Kamaz trucks uit de zompige bodem wist los te trekken kenden Mitchel van den Brink, Richard Mouw en Erwin van Voskuilen vandaag een relatief rustige dag. De jonge Harskamper stuurde de Volvo zonder problemen over de special en eindigde vandaag als twaalfde. ,,We hebben helemaal niets meegemaakt vandaag,’’ zo vertelde navigator Richard Mouw na afloop. Mitchel heeft nog één etappe voor de boeg om te voldoen aan de doelstelling. ,,We willen de finish halen, assistentie verlenen waar mogelijk is en vooral veel leren,’’ zo verklaarde Mitchel van den Brink al voor de start in Siberië.

In het algemeen klassement heeft Sotnikov 5.51 minuten voorsprong op Viazovich. Martin is na de voorlaatste etappe zevende op 37.17. Mitchel en zijn co-piloten staan als veertiende gerangschikt in het algemeen klassement. Dat is, zeker gezien het lokale voordeel wat de Russen hebben een mooie prestatie. De Russische teams kennen de omgeving en de ondergrond immers als hun eigen broekzak.