Mammoet vervoert 430 ton zware reactoronderdelen per TPA

Geplaatst door

Zwaar transport gigant Mammoet had onlangs weer een leuk klusje. Er werden twee onderdelen van een reusachtige kernfusie reactor vervoerd naar Zuid Frankrijk, vanuit Marseille naar de bouwlocatie van de reactor. Een tripje van zo’n honderd kilometer.

Om die 430 ton te trekken, had Mammoet slechts twee trucks nodig. Dit komt doordat de onderdelen van 430 ton per stuk, het ging om twee stuks, dus twee ritten, werden vervoerd met een SPMT van het TPA-type, een zogeheten Trailer Power Assist. Dit is een gezamenlijke vinding van Mammoet en Scheuerle, die zelf wordt aangedreven door een dikke V12 motor. Hierover berichtten we eerder op Trailertotaal.

Volgens Scheuerle zou je normaal gesproken zes trucks nodig hebben om dit transport even veilig als relatief snel te kunnen uitvoeren. Een SPMT van het TPA-type werpt zelf even duizend pk trekkracht in de strijd. Om dit vermogen veilig en effectief te kunnen overbrengen, hebben Mammoet en Scheuerle een inventieve hydraulische aandrijving van de diverse aslijnen uitgedacht. Volgens Scheuerle voerde Mammoet het transport in de helft van de afgesproken tijd uit, wat alles zegt over de effectiviteit van deze loeisterke SPMT.

Ontdaan van zijn zware lading, kan de chauffeur de SPMT in een vrijloop modus schakelen. Dan kan de TPA-SPMT met 80 km/h weer terug naar de haven, om de volgende lading op te pikken. Er wordt ook tijd bespaard doordat chauffeurs minder hoeven te coördineren en allerlei ballast kan eveneens achterwege blijven.