Meerassige MAN-nen voor Lolkema BV

Geplaatst door

Transportbedrijf Lolkema BV uit het Friese Oudeschoot, vlakbij Heerenveen, heeft twee nieuwe MAN vijfassers in bedrijf genomen. Het gaat om kippers met een totaal toelaatbaar gewicht van 49 ton die het bedrijf multifunctioneel inzet. De beide indrukwekkende MAN TGS kippers werden geleverd door Wierda Bedrijfswagens uit Heerenveen.

De MAN 49.460 is typisch op de Nederlandse wetgeving gebaseerde variant die door Wierda Voertuig Techniek in Joure is ontwikkeld. Daar werd een af-fabriek 8x8 voorzien van een extra liftbare en sturende as. Dankzij deze, door MAN officieel toegelaten modificatie, ontstond er een truck met een maximaal GVW van 49 ton. Voor Hotze Jan Lolkema een optimale keuze: ‘Wij stonden voor de uitdaging om onze bestaande kippers te vervangen en daarvoor waren er meerdere opties. Testen wezen uit dat deze variant dankzij de compacte bouw en de uitgekiende bandenkeuze op de voorassen voor ons een goede keuze is. Zo is de draaicirkel maar amper groter dan met een sturende achteras.’’

Wendbaar en compact

De grote wendbaarheid is belangrijk voor Lolkema aangezien het bedrijf de trucks veelzijdig inzet. Bij grote zandleveranties vanuit de eigen zandwinning worden de trucks ingezet in het zware werk in de zandbanen, maar in de bouw moet er soms op de centimeter gemanoeuvreerd worden. Juist dan is de compacte bouw een pre. Dat werd mogelijk door de uiterst compacte MAN uitlaatdemper tussen as een en twee. Het roetfilter deel zit tussen de assen en de SCR-katalysator staat achter de cabine. De nieuwe MAN trucks zijn voorzien van een 23 kuubs Vossebelt kipperopbouw. Beide trucks zijn inmiddels al enige tijd in gebruik tot grote tevredenheid van de chauffeurs. Met name het comfort in de ruime MAN cabine wordt gewaardeerd, maar ook het rijcomfort en het bedieningsgemak scoren hoge ogen. De trucks zijn voorzien van de 12,4 liter MAN D26 krachtbron met 460 pk in combinatie met de MAN TipMatic versnellingsbak met speciale offroad software.

Familiebedrijf

Het familiebedrijf Lolkema omvat een aannemingsbedrijf en een transportbedrijf. In totaal zijn er 12 medewerkers actief bij de beide ondernemingen. Naast de aannemerij en het transport is Lolkema actief in de handel van zand, grond en grind voor bedrijven en particulieren. Het transportbedrijf beschikt over vier vrachtwagens waarvan er drie continu ingezet worden.