Mogelijk nieuwe locatie Dakar Pre Proloog

Nieuws
27-03-2019 | Door Iep van der Meer

De rechtbank heeft de vergunning voor de Pre Proloog van de Dakar op het Eurocircuit in Valkenswaard vernietigd. Na vijftien jaar valt daarmee het doek voor dit prachtige evenement, maar de organisatie is intussen al bezig met een alternatieve locatie in Brabant. Dat liet een woordvoerder weten namens de organisatie. 

De zestiende editie van de Pre Proloog gaat waarschijnlijk wel gewoon door, maar dan helaas niet op het Eurocircuit. De bestuursrechter vindt dat het evenement te groot is voor het Eurocircuit en dat de landschappelijke inpasbaarheid onvoldoende aandacht krijgt. Verder wordt er in het vonnis gesproken over de bodemkwaliteit, de waterhuishouding en ecologische waarden. 

De rechtszaak was aangespannen door de omwonenden en natuurvereniging Groen en Heem. Al jarenlang voerden zij een strijd tegen het befaamde Eurocircuit in Valkenswaard. Het circuit werd beroemd door de televisie uitzendingen van de Tros rallycross wedstrijden waarbij we onder meer Jan de Rooy in een DAF rallyauto tekeer zagen gaan. Ook figureerde het circuit ooit in een TopGear uitzending op de BBC. 

Met de Pre Proloog van de Dakar verliest het Eurocircuit het grootste evenement van de kalender. Een evenement wat tevens veruit het grootste in de regio was en waarvan de deelnemers massaal de horeca en middenstand in Valkenswaard bezochten. Afgezien van het handjevol protesterende burgers is de rest van Valkenswaard dan ook de dupe van deze beslissing.

De organisatie is intussen in een vergevorderd stadium met het vinden van een alternatieve locatie in Brabant. Tijdens het bekendmaken van de route van de officiële Dakar, eind april hoopt de organisatie definitief de nieuwe locatie bekend te kunnen maken.

Gerelateerde nieuwsberichten

Nieuws
03-11-2017
222D5Gio0192-1400.jpg

Jongensdroom komt uit in Valkenswaard

Tijdens de Pré Proloog van de Dakar Rally, aanstaande zondag in Valkenswaard komt een jongensdroom uit voor de winnaar…
Nieuws
22-10-2018
preproloog-logo2.png

Bestel nu kaarten voor de Pre-Proloog!

(Advertentie) Aanstaande zondag is het weer zo ver, RTL GP Dakar Pre-Proloog op het Eurocircuit van Valkenswaard!…
Nieuws
31-10-2016
IEP_6217-1400.jpg

Wat een schitterende DAKAR Pré Proloog

Wat een prachtige dag was dat gisteren. De Dakar Pré Proloog op het Eurocircuit was druk, kende schitterend mooi…