Nederlanders rukken op in Dakar

Geplaatst door

Tijdens de derde etappe van de Dakar 2022 lijken er barsten te ontstaan in de Russische overmacht van het Kamaz team. Tot nu toe waren het vier Russen en de Tsjech Loprais die de dienst uit maakten maar vandaag wisten de Nederlanders op te stomen naar de top vijf.

Janus van Kasteren profiteerde van problemen bij de mannen aan de kop en wist als derde te finishen. Dat kostte hem wel een voorruit bij een harde landing maar dat mocht de pret niet drukken. Op de vierde plaats eindigde de Kamaz van Shibalov met daar achter een ontketende Mammoet/De Rooy rijder Martin van den Brink. Ignacio Casale werd zesde en Kamaz rijder Nikolaev kwam vandaag door bandenpech niet verder dan een zevende plaats. Martin Macik werd 8e met daar achter de rustig oprukkende Nederlanders. Maurik van den Heuvel werd negende, Pascal de Baar 10e, Ales Loprais 11e en het Firemen Dakar tean 12e. Voor Gert Huzink zat er vandaag niet neer in dan een 13e plaats.

Dit alles betekent wel dat er nu maar liefst vier Nederlandse teams in de top tien eindigden met een heel stabiel rijdend Riwald Dakar Team op een tiende positie in de persoon van Pascal de Baar, met Gert Huzink vandaag op een 13e plek. Daarmee lijken de mannen van het Riwald Dakar Team een koers te hebben ingezet waarbij uitrijden belangrijker is dan een dagsucces. Voorin gaat het enorm hard en worden er enorme risico’s genomen maar met het rustig volgen van de top 10 kan wel degelijk een mooi resultaat bereikt worden. Een Dakar rally is namelijk vooral een endurance rally en heel aan de finish komen en risico’s vermijden kan een hele slimme strategie zijn.

Uitslag 3e etappe:

1: Dmitry Sotnikov Kamaz

2: Andrey Karginov Kamaz

3: Janus van Kasteren Team de Rooy

4: Anton Shibalov Kamaz

5: Martin van den Brink Mammoet/De Rooy

6: Ignacio Casale Tatra Buggyra ZM racing

7: Eduard Nikolaev Kamaz

8: Martin Macik Big Shock Racing

9: Maurik van den Heuvel Dakarspeed

10: Pascal de Baar Riwald Rally Team

11: Ales Loprais Instaforex Loprais Tatra

12: Richard de Groot Firemen Dakar Team

13: Gert Huzink Riwald Dakar Team

14: Martin Soltys Big Shock Racing

15: Mitchel van den Brink Team de Rooy

16: Kees Koolen Project 2030

18: Ben van de Laar Fried van de Laar Racing

19: Vick Versteijnen Team de Rooy

24: William van Groningen Dust Warriors

28: Gerrit Zuurmond Rainbow Truck Team

36: Ben de Groot De Groot Sport

38: William de Groot De Groot Sport