Onverzettelijke alleskunner

Geplaatst door

De nieuwe Mercedes Sprinter mag dan een nieuw gezicht hebben, waar achter de modernste elektronica schuil gaat, in de basis blijft de Sprinter gelukkig een harde werker die heel veel kan torsen zonder al teveel te verbruiken.

Nieuw is dat Sprinter met een mooie damesstem de chauffeur kan helpen met het vinden van een bestemming. Mercedes zet vol in op honderd procent connectivity, zoals dat zo mooi heet. Het merk is nuchter genoeg om te begrijpen dat dat wel afhangt van de internetverbindingen onderweg. Met name in Duitsland zijn er nog van gebieden waar je niet verder komt dan 3G en daar moeten ook Sprinters heen.  

Never change...

Aan datgene wat de Sprinter al lang zijn reputatie bezorgt in de bestelautowereld, werd vrijwel niets gewijzigd, de aandrijflijn. Wel kwamen er meer varianten en er zijn nu zelfs Sprinters leverbaar met voorwielaandrijving. Daardoor is er een lagere tilhoogte mogelijk aan de achterkant. Dit lijkt ons met name handig bij bestelauto's die niet of nooit te zwaar beladen worden en die kortere afstanden rijden in bijvoorbeeld stedelijk gebied. Bij ons was dit niet het geval. Dus gingen we voor de vertrouwde achterwiel aangedreven Sprinter met 2,2 CDi motor en een zevengangs automaat. Dit bleek wederom voor een land als het onze de beste, fijnste en meest comfortabele combinatie, ook in de schoonste Euro 6c uitvoering.  Opvallend is dat het redelijk stil blijft in de cabine, maar de motor draait wel toeren. Zo'n 2700 in de zevende gang, dus de vele versnellingen zijn aan de korte kant wat optrekken sneller en comfortabeler maakt.  Ondanks dat hogere toerental blijft het toch voldoende stil en blijft het brandstofverbruik ook in de hand. We hebben een lange rit gemaakt met deellading en vier kortere ritten met volle lading en nog eens twee korte ritten met deellading. In alle gevallen blijft het prima rijden met de Sprinter, die van enkele honderden kilo's lading allemaal fijner gaat rijden.

Interieur

Voor veel aan deze Sprinter moet extra betaald worden, maar een aflegvak boven de zonnekleppen is wel heel handig, en het dashboard biedt redelijk voldoende aflegmogelijkheden. De display tussen de traditionele klokken went snel, hetzelfde geldt voor het geavanceerde scherm op de middenconsole en de talrijke functies die je vanaf het stuur kunt bedienen.  Een kind kan de was doen, het is echt allemaal heel duidelijk. Het dode hoek systeem went snel en is een even veilige als geruststellende assistent voor de chauffeur. Mooi is de LED-verlichting in de laadruimte en met een simpele betimmering kan hier veel in mee, ook wanneer we niet de langste wielbasis hebben.

Varianten

De vernieuwde Sprinter is in talrijke varianten te bestellen, maar  degene die je hier ziet, is wel het broodje van de bakker, dus wellicht de meest verkochte. Met zijn wat smallere koplampen is de Sprinter weer helemaal bij met de laatste mode, maar het mooiste zijn de nieuwe diensten, waarmee dit merk zijn inmiddels 20-jarige hardloper in de toekomst positioneert. Moet wel het internet overal goed werken.

Tim de Jong