Ook DAF geraakt door tekort aan chips

Geplaatst door

Nadat andere merken eerder al gedwongen waren de productie tijdelijk stil te leggen heeft nu ook DAF problemen. Afgelopen vrijdag was de eerste dag dat de productie voor een deel werd stilgelegd vanwege een tekort aan computerchips. 

De avondploeg van de truck assemblage werd uitgeroosterd en de medewerkers kregen een verplichte adv dag. Dat schoot de bonden in het verkeerde keelgat aangezien DAF dat niet, zoals dat is afgesproken, twee weken van te voren gemeld had. Overigens was niet de hele productie stil gelegd. Het werk in de plaatwerk afdeling en een groot deel van de motorenfabriek ging gewoon door. 

DAF gaf eerder al aan dat het spannende tijden zijn om aan voldoende componenten, en met name chips te komen die nodig zijn voor de productie. Een moderne truck heeft duizenden computerchips aan boord, van het motormanagement tot zelfs in de koplampen. 

Overigens worden niet alleen de auto- en truckproducenten geplaagd door een tekort aan halfgeleiders. Ook bij de productie van koelmotoren, en zelfs trailers lopen de wachttijden inmiddels op. Sommige truckmerken zijn zelfs al over gegaan tot het afleveren van trucks zonder bepaalde opties zoals een dode hoek bewaking systeem, uiteraard in overleg met de klanten.