Ook Scania komt met een langere cabine

Geplaatst door

Na de introductie van de DAF XG en XG+ is het Scania die razendsnel reageert met een verlengde cabine. Vanaf eind dit jaar kunnen de Scania R- en S- cabines worden voorzien van een verlenging met 27 centimeter. Net als Volvo dat doet met de XXL cabine verlengt ook Scania de cabine binnen de zijfenders met een soort aanbouw.

"Met de introductie van de CR23 en CS23 legt Scania de lat voor premium trucks nog hoger", zegt Stefan Dorski, Senior Vice President, Head of Scania Trucks. "We zullen een aantal van de mogelijkheden van onze Scania CrewCab integreren in onze premium cabines in de R- en S-series. Op die manier voegen we royale ruimte toe die extra comfort brengt en ruimte biedt voor een veelheid aan creatieve oplossingen".

Scania's beslissing om verlengde cabines in kleine series aan te bieden, is gebaseerd op een aanhoudende vraag vanuit diverse markten naar cabines met extra ruimte. De premium S-serie heeft een vlakke vloer en wordt nu al geprezen om zijn royale ruimte. Met de extra lengte wordt het een soort droomcabine voor chauffeurs die lange afstanden afleggen en veel nachten van huis zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld beschikken over Scania's uitschuifbare bed van 100 cm breed, zonder dat ze het ooit hoeven in te schuiven.

De toevoeging van 27 centimeter aan de aanvankelijke lengte van 200 cm (gemeten van de pedalen tot de achterwand) klinkt misschien onbeduidend, maar dat is het niet: het gaat om een toename van meer dan 13%, iets wat zeker een verschil maakt en de deur openzet voor tal van interessante opties. 

"Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk voor chauffeurs die lange afstanden afleggen. Zij zijn vaak op zoek naar comfortabele premium oplossingen", zegt Dorski. "Zij kunnen de extra ruimte gebruiken om in het algemeen meer ruimte te creëren of om een breder bed te kiezen - of allebei. Andere gebruikers zijn waarschijnlijk te vinden in toepassingen zoals rijscholen, defensietrucks en bergingstrucks. Deze laatste zullen passagiers uit gestrande voertuigen kunnen vervoeren."

De extra ruimte wordt gecreëerd door bestaande cabinecomponenten toe te voegen, wat mogelijk is dankzij Scania's befaamde modulaire systeem. De eerste leveringen aan klanten staan gepland voor het derde kwartaal van 2021.

"Scania's plan is om deze cabines in het vierde kwartaal van dit jaar gecertificeerd te hebben met een Whole Vehicle Type Aproval, zegt Dorski. "Sommige landen zullen deze voertuigen in eerste instantie apart laten certificeren op hun eigen markten".

De verlenging van de Scania cabines vindt plaats bij Laxå Special Vehicles, zeg maar de eigen aanpassing afdeling van Scania, en dus niet net als bij DAF meteen in de cabinefabriek. Doordat de zijfenders de verlenging afdekken valt het aan de buitenkant niet op dat de cabine langer is, maar de voertuiglengte zal wel toenemen. Of je dan ook met een 13,60 meter lange oplegger mag rijden is nog niet zeker, aangezien het op dit moment nog niet duidelijk is of Scania voldoet aan de nieuwe Europese regelgeving voor aerodynamische voorzieningen. Bij de DAF XG en XG+ is dat wel het geval waardoor je met een DAF XG cabine wél met een 13,60 trailer de weg op mag.