Problemen in België duren voort

Geplaatst door

Ook vandaag veel problemen in België, als gevolg van protesten tegen de tolsituatie en als gevolg van een tekort aan kastjes en toebehoren om aan de nieuwe regels te kunnen voldoen. TLN maant de politie in België tot terughoudendheid. 

Wederom staan er files in Wallonië veroorzaakt door protesterende chauffeurs en ook de files aan de grenzen zijn terug, melden diverse lokale media in België.

Hierbij is onder chauffeurs ook de vrees ontstaan dat vandaag, de derde dag na invoering van het tolsysteem, de Belgische politie flink toezicht zal gaan houden. Boetes van duizend euro laten zich tenslotte makkelijk en snel verdienen voor België nu. 

Een eerste rondgang in de branche leert vooral dat transportbedrijven wel op tijd hun spullen hebben besteld bij de Belgische instanties, maar vervolgens (te) lang moeten wachten op kastjes en of aansluitkabels. De oorzaak van de files aan de Belgische grenzen is dat chauffeurs het toch niet vertrouwen en proberen hun problemen daar op te lossen. Dat kost tijd.

De stelling van TLN dat 'Nederlandse bedrijven zich al maanden grondig proberen voor te bereiden', lijkt waar. De instantie roept België op om nog niet te gaan handhaven. Daarbij gebruikt TLN opnieuw duidelijke taal:  ''Gezien de chaotische toestanden roept TLN de Belgische instanties nogmaals op om de handhaving van de tolheffing tot nader order uit te stellen. Het is onbehoorlijk dat goedwillende transportondernemers opdraaien voor de gevolgen van wanprestaties door organisaties die in opdracht werken van de Belgische overheden. Mochten de Belgische instanties doof blijven voor deze noodsignalen, dan bekijkt TLN de mogelijkheden om juridische stappen te ondernemen. Gezien de enorme lijst aan klachten is TLN vol vertrouwen dat een Belgische rechter de instanties wel tot inkeer zal brengen.''