Rijden op gas wordt volwassen!

Geplaatst door

Steeds meer bedrijven rijden, vaak gedwongen door hun opdrachtgever, op gas. Tot nu toe was dat vaak een kwestie van heel veel compromissen maar het wordt steeds beter. Na Iveco komt nu ook Scania met een geautomatiseerde versnellingsbak, en dat is een mooie stap.

Grote opdrachtgevers doen soms een beroep op hun vervoerders om op gas te rijden. Aardgas, en zeker Biogas zijn mooie alternatieven voor diesel en het leidt tot minder uitstoot, geen fijnstof en minder geluidsproductie. Wie op gas wil, of van zijn opdrachtgever moet rijden heeft twee keuzes: De gecomprimeerde CNG versie voor wie in de buurt rijdt en de vloeibare LNG versie voor wie wat verder van huis zijn werk doet. Tot nu toe waren er twee merken die een keuze uit deze beide brandstoffen aanbieden in Euro-6, namelijk Scania en Iveco. Daar is Mercedes-Benz onlangs weer bij gekomen met de Econic. 

De grote aantallen waar het gaat om de trekkers worden echter geleverd door Iveco en Scania en hoewel die merken niks met elkaar te maken hebben is het toch opvallend hoezeer ze het eens zijn over technologie. Beide merken gebruiken voor diesel bijvoorbeeld non-EGR motoren waarbij de motoren dus niet hun eigen uitlaatgassen nog een keer moeten herkauwen. Dat scheelt onderhoud, inwendige vervuiling en hele gecompliceerde installaties zoals EGR koelers. Ook op het gebied van de toepassing van gas zijn de Italianen het aardig eens met de Zweden uit Södertalje. Beide merken leveren namelijk inmiddels trekkers op LNG of CNG met volwaardige cabines waarmee je als chauffeur voor de dag kunt komen. Even had Iveco afgelopen zomer een voorsprong opgebouwd door de gasmotoren aan te bieden in combinatie met de geautomatiseerde As-Tronic versnellingsbak maar Scania reageerde razendsnel. Bij dat merk is voortaan ook de Opticruise versnellingsbak leverbaar als optie. Dat betekent dat je als chauffeur in een truck op gas voortaan niet meer met de hand hoeft te schakelen. Het enige waarin Scania nu nog achterloopt is het vermogen. Iveco introduceerde afgelopen zomer de 400 pk sterke 9- liter gasmotor met 1700 Nm. Als je voor Scania kiest dan is het maximale vermogen op gas nu nog 340 pk maar het kan bijna niet anders dan dat er ook in Zweden hard gewerkt wordt aan een meer krachtige versie.

Wil je op de hoogte blijven van het rijden op CNG, LNG en allerlei andere milieuvriendelijke alternatieven? Check dan www.transportenmilieu.nl