Riwald Dakar-team onderdeel van Future-project

Geplaatst door

In 2021 kondigde de Dakar de lancering aan van een ingrijpend energietransitie-programma genaamd "Dakar Future". Deze geleidelijke energietransitie heeft twee hoofdlijnen: de transformatie van de motoren die de auto's en vrachtwagens in de race aandrijven en het gebruik van hernieuwbare energie om een innovatief bivak van energie te voorzien.

De Dakar is vastbesloten om zijn status als spreekwoordelijk ‘openluchtlaboratorium’ te consolideren om de technische vooruitgang van de constructeurs te stimuleren, testen en valideren in de wetenschap dat de racetrucks van vandaag de ontwikkeling van de trucks van morgen aandrijven. Deze veranderingen worden in de aanloop naar 2030 geleidelijk doorgevoerd in drie fasen:

Vanaf 2022 zal een specifieke categorie "hernieuwbare energie" worden gecreëerd om de focus te leggen op concurrenten die racen in hybride, elektrische of waterstof aangedreven auto's en vrachtwagens, evenals op degenen die andere emissiebeperkende technologieën toepassen. De sportieve regels zullen worden aangepast om de juiste balans te vinden en ervoor te zorgen dat elk project competitief is.

In 2026 zullen alle voertuigen die worden bestuurd door Elite-concurrenten in de auto- en vrachtwagen categorieën onderworpen zijn aan nieuwe ultra lage emissienormen. Denk daarbij aan waterstof-elektrische aandrijving.

In 2030 worden de auto- en vrachtwagen categorieën beperkt tot emissiearme voertuigen.

Gert Huzink: “Het is niet eenvoudig iets nieuws te brengen maar we zijn ervan overtuigd dat we moeten investeren in duurzaamheid, al is het met vallen en opstaan. We hebben er alle vertrouwen in dat we de hybride truck in samenwerking met MKR Technology kunnen perfectioneren. Mede door de kennis die we opdoen in dit project onderzoeken we de mogelijkheden voor het bouwen van een volledig elektrisch aangedreven truck.” 

Bekijk ook het filmpje!

Video's