Schitterend gerestaureerde DAF A16 in Liessel

Nieuws
18-08-2019 | Door Tim de Jong

Tijdens de truckshow in Liessel stond meteen bij de ingang deze schitterend gerestaureerde DAF A16 uit 1957. Een rondje om de truck leert dat je ze zo maar zelden ziet. Echt een rijdend museumstuk!

Deze DAF begon zijn leven niet ver van de fabriek. Een graanhandelaar zette hem in voor het transport en dat spul zat natuurlijk nog in zakken in die tijd. Nadat de DAF met pensioen was gegaan, keek niemand er meer naar om.

Maar in 1987 werd wat er nog van de truck over was, gekocht door Ad Brabers. Zo werd deze DAF gered van de slopershamer. In 1997, ook alweer ruim twintig jaar geleden, werd begonnen met de restauratie. Onder het zeil zie je net nog de originele kratten van Bavaria. Die werden speciaal in een enkele oplage van 5.000 stuks nieuw gemaakt door de brouwer uit Lieshout. 

Nu rijdt de DAF nog rondjes door het Brabantse land, en staat hij mooi te wezen op een truckshow zoals in Liessel. Het laadvermogen bedraagt acht pallets. Dat zal een ton of zes zijn. Een blik in een naslagwerk, dat hebben we nog gewoon bij BIGtruck, leert dat deze torpedovariant debuteerde op de BedrijfsautoRAI van 1957. Klanten konden kiezen uit drie motoren: Een Leyland diesel van 105 pk, een Hercules benzinemotor van 102 pk of een Perkins diesel met 86 pk. Tegen meerprijs was er een achteras met dubbele reductie verkrijgbaar. De versnellingsbak telt vijf gangen, waarbij de klant de keus had uit een prise-directe of een overdrive als vijfde versnelling. 

Een blik in de cabine leert dat er plek was voor drie man, en dat de chauffeur een groot wit stuur voor zich had om eens flink aan te draaien!