Nieuws
22-04-2020 | Door Iep van der Meer

Er is nu een officieel Coronaprotocol opgesteld voor transportbedrijven. Hiermee is er nu duidelijkheid over hoe er in het wegtransport en in de logistieke sector op een verantwoorde wijze gewerkt kan worden in deze tijden van Corona crisis en in de anderhalve meter economie die nog wel even aan zal houden.

Vrijwel ieder bedrijf had zelf al een Interpretatie van de RIVM regels opgesteld om vooral maar door te kunnen blijven werken. Nu, ruim vier weken nadat de hele crisis begon in ons land komen de organisaties met een officieel protocol. Dit moet duidelijkheid geven aan werkgevers, werknemers, zzp-ers en uitzend- of oproepkrachten. Daar hebben ze dus vier weken lang over na kunnen denken en dat is behoorlijk aan de late kant. Tegelijkertijd is het zo dat het besef dat we nog maanden in die 'anderhalve meter economie' zitten nu door begint te dringen. Met de heldere regels zoals TLN ze nu stelt kunnen we in ieder geval verder en voorkomen we discussies. 

Het protocol heeft de instemming van de minister, en ook de bonden zijn blij met de opgestelde regels. Het protocol kwam tot stand door een samenwerking tussen TLN, VVT, FNV, CNV, Evofenedex, VERN, Sectorinstituut Transport en Logistiek, Soob, RIVM en het ministerie van infrastructuur en waterstaat.

Voor de lijst met wegrestaurants waar chauffeurs terecht kunnen voor eten en sanitair in deze tijden van crisis klik je hier!

In het kort komt het protocol voor ondernemers en werkgevers hier op neer:

  • Stel een coördinator aan binnen uw bedrijf die centraal aanspreekpunt is voor vragen, en maak bekend aan medewerkers wie dat is.
  • Zorg ervoor dat aangepaste procedures van klanten van tevoren bij chauffeurs bekend zijn. Verschaf desinfectans en wegwerphandschoenen aan medewerkers voor gebruik onderweg.
  • Voorkom dat medewerkers in grote getalen bij elkaar komen. Scheid binnenkomende en vertrekkende collega’s van elkaar door bijvoorbeeld de overbruggingsshift te verruimen of aangepaste looproutes in te stellen.
  • Reinig bij wisseling van de bezetting de cabine met water en een huishoudelijk schoonmaakmiddel. Denk aan: stuur, pook, instrumentendashboard, deurgrepen en aansluitpunt veiligheidsgordel.
  • Wacht buiten als de wachtruimte niet geschikt is om 1,5 meter afstand te houden of wacht in de cabine.
  • Behandel werknemers van uw dienstverleners hetzelfde als uw eigen werknemers.
  • Stel toiletruimte beschikbaar voor bezoekende chauffeurs en reinig deze intensiever dan gebruikelijk

">Het volledige protocol kun je hier downloaden!