Stakingen bij Mack: Vijf fabrieken plat

Geplaatst door

De Amerikaanse vakbond UAW heeft de smaak van stakingen flink te pakken. Al een dikke maand legt de bond fabrieken van General Motors plat. Sinds zaterdag zijn daar vijf fabrieken van Mack bij gekomen. Mogelijk raakt dit ook de productie van Amerikaanse Volvo trucks.

Niet minder dan 3500 personeelsleden van Mack Trucks zijn afgelopen zaterdag in staking gegaan. Ze zijn werkzaam in vijf fabrieken van het roemruchte merk. Mack zegt ‘teleurgesteld’ te zijn  in de houding van de bonden. Die hebben echter nogal een eisenpakket samengesteld. De UAW wil voor het Mack-personeel hogere lonen, zekerheid van hun baan, betere regeling voor hun woonlasten, een stijgende lijn in loonontwikkeling, betere werk- en vakantieschema’s, beter pensioen, betere zorgverzekering, overwerkregeling en betere contracten voor tijdelijke medewerkers. De bond zegt dat het hoog tijd wordt dat het personeel van Mack netter wordt behandeld en beter wordt gewaardeerd.

Volvo

In een van de fabrieken worden ook motoren en transmissies gebouwd voor Volvo trucks. Als de staking langer doorgaat, komt ook de productie van Volvo trucks in Amerika stil te liggen.